Klockan 12.30 på tisdagen var den spända väntan äntligen över för personalen vid tullen i Haparanda. Då började Tony Magnusson, Göteborg, operativ chef för gränsskyddet, att informera om den omfattande omorganisation och neddragning som planeras inom Tullverket, och som ska resultera i en budget i balans till år 2012.
Andra orter där brottsbekämpningens fasta bemanning dras in är Karesuando, Umeå, Östersund, Idre, Kapellskär, Norrköping, Landvetter och Trelleborg. I Sundsvall avvecklas gränsskyddsgruppen och på Arlanda dras viss bemanning in. Avdelningen Effektiv handel avvecklas, förutom i Haparanda, även i Umeå, Östersund, Falun, Örebro och Jönköping.
I Haparanda försvinner totalt 18 anställda och i Karesuando 3 om utredningens förslag genomförs.
Resterande 170 anställda föreslås bli uppsagda bland annat till följd av att fast tullnärvaro avvecklas på tolv orter i Sverige.
De föreslagna åtgärderna ska enligt ett pressmeddelande "ge förutsättningar att ytterligare förbättra och effektivisera Tullverkets uppbördshantering, servicen till näringslivet samt den brottsbekämpande verksamheten".
- Om vi inte vidtar nödvändiga åtgärder beräknar vi att det samlade underskottet skulle kunna uppgå till 500 miljoner kronor år 2012, säger överdirektör Ted Stahl, som lett utredningsarbetet.
Inom fackförbundet Tull-Kust är reaktionen hård mot Tullverkets utredning. I ett pressmeddelande skriver förbundsordförande Björn Hartvigsson att vad som föreslås är "ett dråpslag mot hela tullverksamheten". Enligt förbundet lämnas nu ostkusten i princip obevakad och Norrland ödeläggs på tullverksamhet.