Arrangören kritiserar kommunen

Afterski Team ger sig inte. Om kommunen stoppar markupplåtelsen nästa PDOL-onsdag tänker bolaget söka privat mark för öltältet.

Niclas Alm. Huvudägare i Afterski Team.

Niclas Alm. Huvudägare i Afterski Team.

Foto:

PITEÅ2016-05-30 05:00

Efter att förvaltningsrätten dömt till deras fördel och miljö- och tillsynsnämnden beviljat serveringstillstånd för onsdagen förra PDOL trodde Afterski Team att det var grönt ljus även det här året.

– Absolut, de kan inte neka oss tillstånd när vi har lagen på vår sida, säger Niclas Alm, vd och huvudägare i Afterski Team AB och styrelseledamot i Piteå dansar och ler AB.

Bolaget hade redan bokat bandet Movits till Kitteltältets öppningskväll när kommunledningen förklarade för PDOL att de kommer att stoppa öltältet på onsdagen – antingen genom serveringstillstånd eller markupplåtelse.

– Vi firar onsdagen med att boka Movits. Vi gör detta för att vi vill att våra besökare ska få ett mervärde och en ännu bättre upplevelse i Kitteltältet. Vår ambition har alltid varit att göra det bästa vi kan varje år och därför känns det väldigt tråkigt att kommun inte bara motarbetar oss men även hotar oss, säger Niclas Alm.

Peter Roslund motiverar beslutet med att kommunen måste begränsa fylleriet – men enligt Niclas Alm får det motsatt effekt att stänga öltältet på onsdagen.

– Vi har kontinuerlig dialog med polisen och de tycker att det är bättre om alla samlas i tältet istället för att springa runt på stan. Då har man kontroll på dem. Förra året var det färre omhändertaganden och lägre fylla än när man hade onsdagen stängd. Kommunledningens argument är bara svammel, säger han.

Att miljö- och tillsynsnämnden till slut backade från sina alkoholriktlinjer och kommunledningens påtryckningar tycker Niclas Alm är det enda glädjande i det här.

– Vi hade fått avboka Movits annars. Vi kollade direkt om det skulle gå att boka om dem till torsdagen men det fanns ingen möjlighet. För oss och Piteborna hade det varit förödande. Däremot är det tragiskt att vi har fått lägga stora pengar på advokatkostnader för att visa kommunen att vi har lagen på vår sida. Pengar som vi inte får tillbaka.

Hur ser du på att kommunledningen kommer att dra in marktillståndet för onsdagen om ni serverar alkohol nästa år?

– Vi tänker fortsätta ansöka om serveringstillstånd för onsdagen. Om kommunen inte vill ge oss marktillstånd får vi försöka hitta någon privatperson som vill släppa en central markplätt eller parkeringsyta till oss. Då kan inte kommunen säga nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om