Vinprofilen Erik Grödahl åkte ned till Stockholm förra lördagen för att presentera Årets Munskänksvin 2016. Vad han inte visste var att Munskänkarnas styrelse hade en baktanke med att bjuda ned honom.
– Jag blev helt tagen på sängen när jag blev årets vinprofil, säger han.
Erik Grödahl fick utmärkelsen med motiveringen att han med en aldrig sinande entusiasm, glädje och humor arbetat med föreläsningar, provningar och utbildningar. Munskänkarna lägger också vikt vid att han utvecklat vintävlingar och drivit fram nya sätt att lära ut vinkunskap, bland annat appar och spel.
– Det känns jätteroligt. Jag blev väldigt glad och rörd. Det är stort, säger Erik Grödahl.
Han är den tredje munskänkaren genom alla tider som fått utmärkelsen.
– Annars är det folk utanför föreningen, vinpersonligheter och författare. Med det perspektivet känns det ännu roligare.
Erik Grödahl har tidigare varit regionordförande och suttit i riksstyrelsen för Munskänkarna. I dag har han trappat ned sitt engagemang till förmån för andra projekt men är fortfarande sektionsordförande för Munskänkarna i Piteå.
– Vi är jätteduktiga i Piteå och det här är ett tack för allt bra jobb vi har gjort.
Under senare tid har Erik Grödahl börjat missionera om etik och hållbarhet i vinbranschen. På provningar och mässor försöker han förmå konsumenter att välja dyrare vinner.
– Jag anser att det är omoraliskt att köpa billiga viner. Det finns alltid en förlorare i slutändan och det är arbetarna som får dåliga löner. Det handlar inte om snobbighet utan det handlar om att välja bra varor och lämna en bra jord efter sig. Massproduktion av vin innebär väldigt mycket besprutningar och då blir det inga bra produkter.
Enligt honom är det en långsam förändringsprocess men han märker att allt fler blir mottagliga för att välja kvalité framför kvantitet.
– Det finns ett stort intresse för att lära sig och vi ser också att den yngre generationen är mer kvalitetsmedvetna. Inom Munskänkarna har vi länge haft problem med tillväxten men nu ser vi att det kommer unga människor.
Men samtidigt riktar Erik Grödahl en känga till Systembolaget som han menar motverkar trenden.
– Jag tycker att Systembolaget är jättebra, men problemet är att de måste beställa så stora volymer att väldigt många småproducenter inte har någon chans. Då blir det stora kooperativ och då blir det inte bra.