Årets stora test av sällskapsspel

Under julen samlas många för att umgås och spela sällskapsspel. Precis som tidigare år har PT:s testpanel provspelat årets spelnyheter.

PT:s testpanel har testat sig igenom 42 spelnyheter.

PT:s testpanel har testat sig igenom 42 spelnyheter.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-11-30 05:00

Vår panel består av spelare i alla åldrar som i år har spelat sig igenom 42 spel i olika kategorier. Bland de testade spelen finns det spel för alla smaker. Här hittar du barn-, ungdoms- och vuxenspel som vi har granskat, utvärderat och betygsatt. Några har fått toppbetyg medan andra visade sig vara rejäla bottennapp. Kanske kan tomten få en vägledning om vilka spel som ska läggas i julklappssäcken. 

Här är de testade spelen:

Doodle doo

Tillverkare: Tactic

Ålder: 6–99 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: I blindo rita rätt väg genom djurmagar utan att nudda kanterna.

Omdöme: Det är ingen hemlighet att pruttkuddar gör barn förtjusta. Åtta djur-spelplaner varierar svårighetsgraden där det pruttas hej vilt när man med mask för ögonen ritar utanför. Lätt att komma igång. Muntert spel.

Betyg: 4

Catrin Renlund

Inte stöta golvet-spelet med Pippi

Tillverkare: Kärnan

Ålder: 5–

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att få tag i så många guldpengar som möjligt.

Omdöme: Färgglatt kvalitetsspel med Pippi Långstrump och hennes vänner. Man slår tärningen, flyttar runt spelpjäserna för att komma åt guldpengar i kappsäcken. Kul för barnen med ”inte stöta golv”-idén.

Betyg: 3

Catrin Renlund

Tres

Tillverkare: Ninja print

Ålder: 7+

Antal spelare: 2–12

Vad spelet går ut på: Familjevänlig kortspel där alla kan vara med. Här gäller det att få triss, i färg, mönster eller siffror.  

Omdöme: Enkelt att lära och lätt att ta med sig på semestern. Ett kortspel som går snabbt, nästan för snabbt vilket gör att det känns som att man vill spela mer i varje omgång.  Specialkorten ger det lilla extra och gör att man kan stjälpa eller hjälpa. En finess som kan förfinas av mer spelande då man lärt sig hur de kan användas.

Betyg: 3

 Annika Lahti

Dobble

Tillverkare: Zygomatic

Ålder: 6+

Antal spelare: 2–8

Vad spelet går ut på: Att hitta den matchande symbolen på två kort och ropa dess namn.

Omdöme: Sexåringen briljerade i detta lättsamma spel där det gäller att hänga med när karusellen (batteridriven) snurrar runt. Man ska nämligen para ihop kort som har samma figur. Ett plus med fem olika spel i ett.

Betyg: 4

Catrin Renlund

Ninjajakten  

Tillverkare: Wow!

Ålder: 6–99 år  

Antal spelare: 1–4 

Vad spelet går ut på: Att klara slutprovet i ninjaskolan som går ut på att smyga sig ut ur borgen utan att bli fångade av Sensei.  

Omdöme: Det här är ett spel som går ut på att man ska hjälpa varandra i stället för att tävla mot varandra. Ett riktigt roligt spel som bjuder på en hel del spänning. Plus i kanten för lättförstådda regler. Man kom snabbt igång med spelet.  

Betyg: 3  

Elin Backlund  

Karibiens Guld

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 8 år (men funkar även med yngre barn)

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Hitta kartan, samla pärlor och dyk efter världens största skatt

Omdöme: Spännande uppbyggt med flera moment vilket gör att barn får räkna, tänka strategiskt och förstå värdet av pengar. Det är snyggt, riktigt roligt och kan sluta precis hur som helst. Full pott!

Betyg: 5  

Zandra Klasson 

Nåt ska bort  

Tillverkare: ALF

Ålder: Från cirka 15 år  

Antal spelare: 3–6 spelare 

Vad spelet går ut på: Att lista ut vilket alternativ som inte hör hemma på frågekortet, svara på frågor och bli den som först lyckas placera ut alla sina marker på spelplanen för att vinna.  

Omdöme: Det här är ett riktigt roligt och annorlunda spel som bjuder på kluriga och stundvis lärorika frågor. Det är inget snabbspel som man river av i farten. Ett roligt spel för familjen eller varför inte på förfesten!  

Betyg: 4  

Elin Backlund

Hint

Tillverkare: Bezzerwizzer

Ålder: 15+

Antal spelare: 4+

Vad spelet går ut på: Här gäller det att gissa vad dina lagkamrater försöker beskriva inom 90 sekunder med hjälp av charader, läten, tal eller figurer.  

Omdöme: Roligt och underhållande lagspel med en spelplan och många kort. Hintaren visar och lagkamraterna gissar, men se upp för att gissa hejvilt då det kan ge minuspoäng. Många skratt blir det. Enda minuset var om man skulle visa orden med figurer. Med ett gäng pappersbitar är det svårt att visa ”länder som inte finns”. Eller så förstod vi inte hur de skulle användas.

Betyg: 4  

Annika Lahti

Kul att du frågar

Tillverkare: Kylskåpspoesi Örebro

Ålder: Vuxenspel

Antal spelare: Från tre och uppåt.

Vad spelet går ut på: Varje spelare tar upp kort där frågor ställs till medspelarna och där poäng delas ut. Rätt svar finns på baksidan av kortet. Poäng delas ut efter varje spelomgång och först till tre poäng vinner spelomgången.

Omdöme: Ett enkelt och roligt spel med kluriga frågor men en del upplevdes som svåra av de 20-åringar som inte hade riktig pejl på vad som hänt bakåt i tiden. Instruktionen på insidan av locket är tydlig och bra samt lätt att ta till sig. Ett underhållande och socialt bra alternativ i stället för att ägna sig åt slappt tv-tittande i soffan. Det blir godkänt.

Betyg: 3

Tommy Norin

Quiznödig

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: 12+

Antal spelare: 2–12+

Vad spelet går ut på: Att svara på frågor och samla poäng.

Omdöme: Ett klassiskt quiz med lite pikant namn. Frågorna varierar från de lättaste lätta till riktigt knepiga. Okomplicerat att komma igång. Perfekt om man vill pausa festen eller gnugga geniknölarna på tu man hand.

Betyg: 3

Catrin Renlund

Lika par leka bäst

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 3–6

Vad spelet går ut på: Ett spel som går ut på att hitta sin själsfrände genom olika val

Omdöme: Vissa av frågorna är skojiga, men reglerna och spelplanen känns långsökta och ologiska vilket inte riktigt gör detta spel till en "perfect match".

Betyg: 2  

Zandra Klasson

Alfons Åberg tågspel

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 4 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Bli först med att plocka upp sina passagerare och köra in på stationen.

Omdöme: Kul, lättbegripligt spel med de klassiska Alfons-karaktärerna. Minus för spelets rangliga konstruktion, passagerarna trillar lätt omkull medan de väntar på tåget.  

Betyg: 3

Emma Garpebring

Get Mammoth  

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att jaga och äta mammutar och bli den sista överlevande grottmänniskan.

Omdöme: Här jobbar man med många och invecklade regler och en storytelling som man inte riktigt får grepp om. Hur mycket fantasi man än har, så flyger det helt enkelt inte.

Betyg: 2  

Zandra Klasson

Sköldpaddsloppet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–5

Vad spelet går ut på: Att, genom att spela sina kort taktiskt, få sin sköldpadda att komma fortast fram till salladen.

Omdöme: Mysigt spel där det gäller att lägga korten rätt och flytta färgglada sköldpaddor framåt eller bakåt på spelplanen. Vilka pjäser motspelarna har avslöjas först på slutet. Kräver rekommenderade åldern.

Betyg: 3

Emma Garpebring

Ticket to ride London

Tillverkare: Days of wonder

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att skapa ett järnvägsimperium genom att muta in busslinjer och slutföra destinationskartor som förbinder distrikt i London.  

Omdöme: kul och enkel spelidé på en snygg spelplan där Londons kända landmärken finns utmärkta. Går snabbt att komma igång och speltiden är överkomlig. Frågor kring resmålen hade resulterat i ett högre slutbetyg. Plus för läcker kartong.  

Betyg: 3

Ylva Forslund

Sverige Alias

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 4 eller fler

Vad spelet går ut på: Att förklara "typiskt svenska" ord, uttryck, företeelser och namn med hjälp av andra ord.

Omdöme: Underhållande spel som ändå blev lite tradigt mot slutet. Sverige Alias är från 10 år men riktar sig i praktiken främst till vuxna. Många ord och begrepp var okända för testgruppens elvaåringar.

Betyg: 3

Emma Garpebring

Wordy word

Tillverkare: Wow

Ålder: 8+

Antal spelare: 4+

Vad spelet går ut på: Ett lagspel som går ut på att först skapa ord där vissa bokstäver bestäms av bokstavstärningar. Orden ska sedan beskrivas och gissas av motståndarlaget.  

Omdöme: Det tog sin lilla tid att komma igång då reglerna missförstods vilket gjorde spelet onödigt svårt. Men när väl den lilla detaljen var löst var det bara att skriva och gissa. Ett pulshöjande spel som passar på livliga tillställningar.  

Betyg: 4

Ylva Forslund

Greta gris gyttjebad

Tillverkare: Tactic  

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Släpp ner Greta gris i poolen, försök skvätta ner figurerna med gyttja och samla brickor.

Omdöme: Lite trixigt att få gyttjan att flyga rätt till en början, men tekniken kom ganska snabbt. Roligt och lätt att lära sig. Fint och färgglatt spel. Två spelversioner för olika svårighetsgrader.

Betyg: 4

Jennifer Sjödin

Mini MIG

Tillverkare: M.I.G

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2–6  

Vad spelet går ut på: Slå tärningen och försök svara rätt i alla kategorier. Den som fyller blocket med kryss vinner. Finns i flera olika varianter.

Omdöme: Den som gillar frågespel lär inte bli besviken. Klassiskt med både enkla och utmanande frågor. Smidigt format om du vill ta med ett spel på resan. Lätt att börja spela utan onödiga regler.

Betyg: 3

Jennifer Sjödin

Age of the wolves

Tillverkare: Wow

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att leda och bygga upp sin vargflock till att bli den starkaste genom att försvara områden och erövra nya.

Omdöme: Det här kanske är ett roligt spel. Tyvärr kom vi aldrig så långt som till att faktiskt börja spela. Reglerna lästes varv på varv i ett tappert försök att begripa sig på rovdjursattacker, placering av lyor och fodervärden men uppgiften blev övermäktig. Det blev glögg och pepparkakor istället.  

Betyg: ?

Ylva Forslund

Kurragömma med lilla kaninen

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 18 månader

Antal spelare: 2

Vad spelet går ut på: Barnet ska leta kaniner som gömmer sig på ängen.

Omdöme: Lärorikt och roligt spel som utvecklas allt eftersom. Först ska barnet hitta kaniner i olika färger, i nästa nivå ska barnet försöka komma ihåg kaninernas miner, vilka frukter de håller i, matcha paren och så vidare. Spelet är lekbaserat och ingen vinner eller förlorar.

Betyg: 4

Jennifer Sjödin

Jag är Junior

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Enkel version av ALIAS. Alla spelare har ett pannband med ett kort på. Den som spelar gissar vilket djur/sagofigur den har på sitt kort med hjälp av ledtrådar från övriga spelare.  

Omdöme: Enkelt och roligt spel, till och med tvååringen i sällskapet kunde vara med och spela med lite hjälp. Hela familjen hade kul!

Betyg: 3

Maria Lundqvist

Frenemy Dice

Tillverkare: Peliko/Martinez

Ålder: 7 +

Antal spelare: 3–5

Vad spelet går ut på: Tärningsspel där det gäller att få ihop det poängtal som korten på bordet anger.

Omdöme: Olika spel med tärning kan måhända betraktas som enkla och simpla, men här gäller det att tänka till rejält mellan "slagen". Pakter behövs och det skiftar hela tiden mellan vem som är vän och fiende.

Betyg: 3

Bosse Lundkvist

City Blox

Tillverkare: Jacob Berg

Ålder: + 6

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Spelet går ut på att bygga ett helt stadskvarter med hjälp av landskapskort, ett hus, en skola och en affär. Först klar lägger lanskapskorten ovanpå byggplattan. Spelet innehåller även eventkort vilket innebär att man inte vet vad som kan hända under tiden man bygger kvarteret.

Omdöme: Lite för pillrigt, men är man inne i spelet så blir det riktigt trevligt, nivån kan också höjas. Spänningen stiger då det kan uppstå en vattenskada eller att en orkan kan dra förbi. Kul spel för familjen då byggklossarna består av lego.

Betyg: 3

Maria Lundqvist

Clicko

Tillverkare: Hatori (Kina)

Ålder: 3–7

Antal spelare: 1–4

Vad spelet går ut på: Dra ett kort och bygg bokstäver. Först till fem vinner!  

Omdöme: Det är lätt att förstås varför bokstavsspelet var en storsäljare och nominerades i kategorin Årets barnspel redan i fjol. Pedagogiskt och utvecklande för de i ålderskategorin 3–7 år.  

Betyg: 5

Bosse Lundkvist

På 5 sekunder

Tillverkare: Alfspel

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Spelet går ut på att tänka och svara snabbt. Med hjälp av ett roterande pipande timglas ska du kunna svara på tre saker via ett givet kort.

Omdöme: Riktigt kul, kan dock vara lite stressande, 5 sekunder går väldigt fort. Lätt att komma igång, partyhöjare!!

Betyg: 4

Maria Lundqvist

Decrypto

Tillverkare: Scorpion Masque

Ålder: 12+

Antal spelare: 3–8

Vad spelet går ut på: Kommunikation via kort. Två lag där man ska försöka skicka hemliga koder till sina lagkamrater utan att motståndarna lyckas knäcka dem under vägen.  

Omdöme: Att vid en första anblick sätta sig in i hur spelet ska spelas är inte alldeles enkelt, men efter ett par svängar på You Tube sitter det där. Klar plusvariant kring ett spel som kräver en del allmänbildning.

Betyg: 4

Bosse Lundkvist

Memonsters

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: Från 2 år

Antal spelare: 2–5

Vad går spelet ut på: Hitta två likadana monsterbrickor på spelbordet. Flest par vinner.

Omdöme: Du kan kanske lista ut vad spelet handlar om? Memory med monsterbrickor. Kanske inte så nyskapande men med brickor som "bajsmonstret" och specialbrickor som bland annat gör att du kan stjäla par av andra spelare så lockas fniss fram hos både stora som små deltagare.

Betyg: 4

Jens Ökvist

Ska vi slå vad? 2.0

Tillverkare: Tactic

Ålder: 8 år +

Antal spelare: 3–6

Vad spelet går ut på: Lyckas med tankemässiga eller kroppsliga utmaningar och slå vad om vad dina motspelare klarar.

Omdöme: Duka bort finporslinet för nu ska det slås vad. Bra mix av frågor och roliga utmaningar. Vadslagningsmomentet gör att man engagerar sig. Juniorfrågor gör att alla kan vara med. Skitkul familjespel.

Betyg: 5

Sanna Eriksson

Dinosauriespelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 5år

Antal spelare: 2–4

Vad går spelet ut på: Rädda baby-dinosaurien som havsmonstret tagit tillfånga på en öde ö. Passa dig för monstret som vaktar vattnet runtomkring.

Omdöme: Snyggt designat brädspel men enkelt, kanske lite för enkelt. För få moment för ett barn som spelar mycket brädspel. Plus i kanten för att det går fort att spela och att man då får chans till revansch.

Betyg: 3

Jens Ökvist

Röda tråden mat

Tillverkare: Nicotext

Ålder: 7 år +

Antal spelare: 2 +

Vad spelet går ut på: Koppla ihop 10 udda fakta om mat och gissa rätt när det är din tur att svara.

Omdöme: Frågespelet om allt från köksredskap till grönsaker. Roligt och enkelt spel i smidigt format som gjort för att ta med i packningen. Frågorna är dock i svåraste laget för barn.

Betyg: 3

Sanna Eriksson

Amoeba

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Spelet går ut på att med brickor bygga så stora amöbor som möjligt.

Omdöme: Ett roligt spel för hela familjen. Kan vara lite klurigt i början innan man fått kläm på hur man på bästa sätt kan skapa och dela amöbor då det kan ske på många sätt och dessutom i lager. Det gäller att ha en bra strategi och lite tur för att vinna spelet.

Betyg: 4

Sebastian Sandsten

Tokyo Highway

Tillverkare: Itten

Ålder: 8 år +

Antal spelare: 2–4 

Vad spelet går ut på: Bygg motorvägen, placera ut dina bilar utan att få slut byggmaterial eller råka riva någonting.

Omdöme: Strategispel med en tusch av plockepinn. Det ser spännande och vackert ut men kräver otrolig koncentration, tålamod och en stadig hand. Kul spel som man nog antingen älskar eller hatar.

Betyg: 3

Sanna Eriksson

Love letter

Tillverkare: Z-Man Games

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–6

Vad spelet går ut på: Friare tävlar om att vara den som levererar friarbrevet till kungarikets prinsessa.

Omdöme: Stereotypt spel utifrån spelets idé. Om man bortser från att det är stereotypt är det ändå ett tråkigt spel och föll inte familjen i smaken. Finns en fördel med spelet och det är att det är lätt att ta med sig.

Betyg: 1

Sebastian Sandsten

Kalabalik

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: 15+

Antal spelare: 2–8

Vad spelet går ut på: Att göra olika tokiga saker, svara på frågor eller utföra uppdrag.

Omdöme: Spelet lovar det mer än vad det håller. Beskrivningen är vitsig men själva korten var inte roliga. Kalabalik får ändå okej betyg eftersom det går att variera på väldigt många olika sätt.

Betyg: 3

Kata Nilsson

Liv i skogen

Tillverkare: Ninjaprint

Ålder: Från 2 år

Antal spelare: 2–5  

Vad spelet går ut på: Ett memory-spel där man ska hitta liknade arter som matchar varandra. Det finns även specialbrickor.

Omdöme: Ett fint designat och lärorikt memospel. Det finns specialbrickor som förändrar spelet till det positiva. Dessa brickor ger spelet nya kontraster och liv, rekommenderar detta roliga spel.

Betyg: 4

John Wikstén

Azul – Stained glass of Sintra

Tillverkare: Next Move  

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Bli den bästa att förse palatsets fönster med vackra rutor.  

Omdöme: Det tog ett bra tag att sätta sig in i spelets regler och poängräkning. Tack Youtube för att andra lagt upp instruktionsfilmer. När man väl satt sig in i spelet så blev det roligare och växte under spelets gång. Spelet är från 8 år men kräver en hel del strategiskt tänkande om du siktar på att bli den bästa glasmästaren med högst poäng.

Betyg: 4

Sebastian Sandsten

Dobble HP

Tillverkare: Asmodee Group

Ålder: 6 år uppåt

Antal spelare: 2–8  

Vad spelet går ut på: Vara så snabb som möjlig med att matcha de symboler/figurer som finns.  

Omdöme: Spelet handlar om att vara kvick och se vilka symboler som matchar varandra innan motspelaren. Finns flera spel i spelet som gör det variationsrikt. Lyfter ändå inte riktigt trots spelidén.

Betyg: 2

John Wikstén

Med andra ord pocket

Tillverkare: Alf

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 4–8

Vad går spelet ut på: Klassikern i ny tappning. Brickorna är utbytta till spelkort. Beskriv vad som står på kortet utan att säga ordet. Orden är dessutom olika värda.

Omdöme: Lika hög stressfaktor som originalet men smidigare utan brickor och spelbräde. Dessutom är orden olika värda, vilket höjer spänningen.

Betyg: 4

Christoffer Markström

Mumintrollens syltjakt

Förlag: Peliko

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från fyra år

Vad går spelet ut på: Muminmamma ska koka sylt men saknar ingredienser. Spelarna samlar syltingredienser genom att rulla en korg på spelbrädet. Vinner gör den som samlar mest ingredienser och leverera korgen till muminmamman.

Omdöme: Ett roligt spel som sätter fantasin i rörelse och där det gäller att spela smart. En fördel är att det finns ett lättare och ett svårare alternativ utifrån spelarna ålder och skicklighet. En klart kul julklapp som hela familjen kan samlas till.

Tommy Norin

Tudor – King & Queens

Tillverkare: WoW

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 3–6 personer

Vad går spelet ut på: Skaffa vänner, fiender och sprida skvaller. Målet är att bli kungens favorit och lägga beslag på kronan.

Omdöme: En perfekt blandning av tur och strategi. Men något invecklat och risken finns att man tappar intresset innan man lärt sig reglerna.

Betyg: 2

Christoffer Markström

Combo Color

Tillverkare: Happy Bomba

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från åtta år

Betyg: 3

Vad spelet går ut: Att med whiteboardpennor fylla i rutor och erövra universum och när alla rutor på spelplanen är ifyllda fyller deltagarna i sina poäng.

Omdöme: Hur ska man egentligen komma igång med detta sällskapsspel? Otydlig beskrivning med diffusa spelregler gjorde att det var svårt att komma igång med detta i och för sig färgglada spel men som kändes bökigt att ta sig igenom. Nej, inte mer än godkänt.

Tommy Norin

Roligt, tyckte Lotta Garpebring och Valdemar Sundstedt om Alfons Åberg Tågspel. Aino Sundstedt och Manfred Sundstedt hejar på.
Roligt, tyckte Lotta Garpebring och Valdemar Sundstedt om Alfons Åberg Tågspel. Aino Sundstedt och Manfred Sundstedt hejar på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!