Kliande och röda ögon, rinnig snuva och allmän trötthet. Det är bara några av de symptom du kan känna vid den här tiden när pollensäsongen har dragit igång. Det är för många den mest besvärliga perioden på året när pollen börjar finnas i luften och du får in det i kroppen när du andas.
Och pollensäsongen har redan dragit igång på många håll. Allergi mot björkpollen är en av de vanligaste i Sverige och björkpollenallergiker har det som värst när björkträden blommar i mitten av maj. Men de kan även vara känsliga mot al och hassel som blommar redan i januari och februari.
Trots att de blommar så tidigt förekommer det fortfarande halter av alpollen i luften och de kommer att finnas kvar ända fram till slutet av juni. Samtidigt töar snön och pollenrester från fjolåret gör sig påminda för allergiker.
– Vi har kunnat se spår av alpollen i mätstationen som i år är uppsatt i Älvsbyn, säger Jan-Erik Wallin, biolog i Umeå.
Men om du som pollenallergiker upplevde fjolårssäsongen besvärlig ska du vara beredd på att det kan bli ännu värre i år. – Det kommer att bli den värsta säsongen någonsin, säger Ingela Carlsson, apotekare i Piteå.
Det blev varmt tidigt i år och extremvärmen från sommaren i fjol sitter fortfarande kvar och gör att träden utsöndrar mer pollen. Det är framför allt halterna av björkpollen som kommer bli högre än på länge.
Men det kommer främst att drabba de södra delarna av Sverige.– Det är i södra Sverige man ser detta, men det kan transporteras via vinden och bli ett problem även i Norrbotten, säger Jan-Erik Wallin.
Pollensäsongen pågår hela vägen fram till hösten och kan delas upp i olika perioder beroende på när träd och gräs blommar.
– Den pågår fram till september eller oktober beroende på vädret och kommer vara som mest intensiv när gräset blommar som värst i slutet av juni och början på juli månad, säger Ingela Carlsson. – Symptomen varierar från person till person. Men rinnig snuva, nysningar, kliande ögon eller trötthet kan vara de tydligaste symptomen. Det kan kännas som en vanlig förkylning och det är viktigt att man tar det på allvar och medicinerar sig emot det, säger hon.