På lördagen hade Svampkonsulenterna årsmöte i Stockholm och en del i mötet går ut på att utse årets matsvamp, där förstaplatsen i år alltså gick till Karljohan-svampen.
– Att Karljohan vann i år är ingen tillfällighet, den har ständigt varit i topp på alla listor, säger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson, som i tio år varit ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund men som i år väljer att lämna över ordförandeskapet till någon annan.
Kantarell utanför lista
– Det är en underbar förening med många härliga svampmänniskor, men jag är engagerad i andra föreningar där jag behöver lägga mer tid så därför får någon annan nu ta över.
2014 bjöd på ett sällan skådat Karljohan-år där den mörkbruna delikatessen poppade upp både här och där.
Att kantarellen, som kanske är den svamp som de flesta svenskar känner till, inte ens finns med på topp-tio-listan över de bästa matsvamparna, tycker inte Per-Axel Karlsson är konstigt.
Sandsoppen klättrar
– Det är ju ingen dålig matsvamp men det finns många som är mycket godare, säger han, och tillägger att sandsoppen som ofta är vanligt förekommande på våra nordliga breddgrader, klättrar på listan.
Även blomkålssvamp blir allt mer populär.
Enligt Per-Axel Karlsson ökar intresset för svamp, både vad gäller vild och odlad.
– Bland restaurangerna ökar viljan att servera exotiska och nya smaker, vilket är kul och där tror jag att svampkonsulenterna bidragit.