Årets influensa väntas skörda liv

Årets influensa har kommit till Norrbotten. Viruset är aggressivt och enligt sjukvården kommer fler än vanligt att smittas. Riskgrupperna vaccineras, men trots detta väntas ett hundratal pensionärer i länet att dö av sjukdomen.

Årets influensavirus är aggressivt och fler än vanligt kommer att drabbas. För personer i riskgrupperna kan sjukdomen vara dödlig om de inte vaccinerar sig.

Årets influensavirus är aggressivt och fler än vanligt kommer att drabbas. För personer i riskgrupperna kan sjukdomen vara dödlig om de inte vaccinerar sig.

Foto: ERIK G SVENSSON

PITEÅ2009-01-13 06:00
Årets virus liknar det som orsakade Hongkong-influensan och ledde till den senaste världsomspännande pandemin i slutet på 60-talet.
– Det här är en influensastam som inte synts till på länge. En stor del av befolkningen har inte utsatts för just det här viruset och är därför inte immuna. Vi kan nog förvänta oss att se fler fall än vanligt i år, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus.
Kan vara dödlig
För fullt friska människor under 65 år är influensan långt ifrån livsfarlig. Den som smittas får normalt ont i kroppen, feber, huvudvärk och hosta. Symptomen håller oftast i sig cirka en vecka.
Men för riskgrupperna, bland annat äldre människor och personer med hjärt- och lungsjukdomar, kan influensan vara dödlig.
– Den kan ge besvärliga följdsjukdomar och utlösa hjärtinfarkt eller lunginflammation. Vi har ganska många ålderspensionärer i Norrbotten, cirka 50 000, och skulle helst vilja vaccinera samtliga, berättar Österlund.
Räddar liv
Så blir dock knappast fallet. Trots att en spruta kan betyda skillnaden mellan liv och död så var det bara hälften, omkring 25 000, av pensionärerna som vaccinerade sig förra året.
– Det är för lite, vårt mål är att komma över 75 procent. Om alla ålderspensionärer skulle vaccinera sig så skulle det rädda livet på 100–200 norrbottningar varje år, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.
Ännu är influensafallen i länet måttliga. Toppen väntas infinna sig om två–tre veckor och riskgrupperna har fortfarande chansen att vaccinera sig.
– De riskerar att drabbas hårt annars. Årets influensa verkar vara besvärligare än de senaste två–tre årens, säger Anders Österlund.

 
FAKTA Influensa
Influensa orsakas av virus och sprids genom direktkontakt och via luften, exempelvis vid nysningar. God handhygien där man ofta tvättar händerna är det bästa sättet att undvika smitta. I Sverige drabbas cirka 2-15 procent av sjukdomen varje år.
Influensa sprids framförallt inomhus och där mycket folk vistas. Därför kan det vara idé att undvika stora folksamlingar under influensaperioden och framförallt undvika personer som är sjuka. Ett problem är dock att smittsamheten är som störst dygnet innan influensan bryter ut.
Influensa kan lindras genom att dricka mycket, sova mycket, stanna inomhus och ta det lugnt, ta febernedsättande/smärtstillande läkemedel - rök inte och drick inte alkohol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om