Konfektyrföretagen har jobbat för högtryck inför påsken. Många påskägg ska fyllas med allehanda godis och godistraditionen är stark under långhelgen.
– Det har varit galet intensivt för oss sedan januari och det är likadant varje år, säger Candy Groups försäljningsansvarige Lennart Arvidsson.
Företaget är det sjätte största personalmässigt i landet. Etta på listan ligger, inte helt oväntat, Cloetta i Malmö.
Påskgodiset i alla former är samtidigt en guldgruva för dagligvaruhandeln. Jämfört med en normalvecka drar handlarna in 280 miljoner kronor i merförsäljning på konfektyrsidan under påskveckan, berättar Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson, till nyhetsbyrån Siren.
För tillverkarna handlar det om ett enormt uppsving. Många butiker lockar med lägre priser på lösgodiset, men samtidigt säljer man i mycket större nivåer.
Cirka 230 företag i landet har tillverkning av choklad- och sockerkonfektyrer som sin huvudnäring i SCB:s företagsregister. Över 1 700 människor jobbar inom godisbranschen.
De största företagen är utspridda från Malmö i söder till Åre i norr. I Skellefteå finns Byske karamellfabrik och i Luleå Gammelstads karamellen.
– Kvaliteten på svensk godis är genomgående hög, skulle jag vilja säga. Det vi säljer i lösvikt håller en väldigt bra nivå jämfört med hur det ser ut nere i Europa. Samtidigt går det inte att komma ifrån att godis är extremt billigt i Sverige, säger Lennart Arvidsson till nyhetsbyrån Siren.