Värme har en förmåga att ge upphov till ett sug efter salt. Kanske var det en orsak till att det vimlades kring tälten och vagnarna på PDOL:s Foodcourt redan före klockan elva på onsdagsförmiddagen.
Som brukligt utgick testpatrullen, på åtta personer, från PDOL:s egen lista på årets festivalmatställen. De som ingår är de som serverar maträtter, endast har tillfälliga matställen i centrala Piteå och var öppna under tiden när matpatrullen var på plats. PA Langos och Pad Thai hade inte öppnat. De restauranger som har permanent lokal i centrum ingick heller inte i testet. Efterrättsbetonade rätter som exempelvis churros recenserades inte.
Glada i hågen och med matsug i blicken slår vi oss ned vid långbordet för att äta oss fram till våra omdömen. Ja, vi äter bara en eller två rätter var och visst blir det subjektivt. Smaken är ju som baken som bekant. Men, vi försöker jämföra hur rätten beskrivs med vad vi får, hur det är upplagt och hur det smakar förstås. I slutänden fick vi en mix av olika beskrivningar: Gyros med sommarkänsla, sega ribs, perfekt kolgrillad fläskfilé, konstiga smakkombinationer och väldigt god souvas.
Summa summarum så är årets matfestival ganska het.
...
Här är de testade maträtterna:
På gränsen till högsta betyg
Steelneck Enterprise
Rätt: Renrulle
Pris: 90 kr utan dricka
Betyg: 4
Rätten ligger på gränsen till högsta betyg. Namnet Renrulle är dock aningen malplacerat. De in-wrappade ingredienserna är inte placerade i en rulle utan istället i något som liknar en megahamburgare inlindad i färskt tunt bröd. Råvaran i form av det tilltagna renköttet, rödlöken och lingonen bjöd en härlig smakupplevelse samtidigt som det var mättande. Enda lilla minuset bestod i svårigheten när sista femtedelen av rätten ska inmundigas utan ”dräll och spill”.
Bosse Lundkvist
Dyr och seg besvikelse
Norrlands snabbmat (Har fler tält på området)
Rätt: Ribbs med pommes frites
Pris: 140 kronor med dryck
Betyg: 2Rikliga lager barbecuesås lovar mycket. Tyvärr håller det inte i varken smak eller konsistens. Ribsen glider runt på en liten papperstallrik tillsammans med två olika såser och generöst med pommes frites. Det slutar med att jag bara äter sås och pommes frites som båda är riktigt goda. Ribsen är sega, omöjliga att skära med plastbestick och svårtuggade. Den utlovade röksmaken känner jag inte alls.
Mariann Mannberg
En ren klassiker
Arjeplogsprodukter
Rätt: Souvas
Pris: 80 kronor utan dricka
Betyg: 3
”En souvas är ju alltid en souvas”. Så brukar en vän säga när han år efter år ställer sig sist i kön som ringlar framför souvasvagnen. Jag är beredd att hålla med. Arjeplogsprodukters souvas är väldigt god. Fokus ligger på det salta och lätt rökta renköttet, som sig bör. Det serveras i bröd med sallad, lök och dressing. En klassiker som inte gör mig besviken men som heller inte tar mig med storm.
Jonas Åsten
En klassisk gyros
Kafelino
Rätt: Pita gyros orginal
Pris: 85 kr utan dricka
Betyg: 3
I min hand får jag en välfylld gyros som består av strimlad fläskkarré, sallad, rödlök, tomater och tzatziki. Det andas grekiskt om det och känns somrigt på något sätt. Köttet är mört och tzatzikin känns fräsch. Var för sig sitter smakerna som ett smäck. Dock är brödet ganska tjockt så det tar över smaken. Här finns även flera andra grekiska rätter samt vegetariska alternativ.
Elin Backlund
En köttig macka
Just Food i Norrbotten
Rätt: Steak sandwich
Pris: 100 kronor utan dricka
Betyg: 4
Kolgrillad fläskytterfilé i ett grillat bröd med sallad, tomat, lök och jalapeños. Sen toppas mackan med bearnaisesås – chili eller klassisk. En köttig, mättande macka helt i min smak. Köttet är perfekt grillat och tillbehören gör mackan till en fullträff. Sen att man kan äta den med händerna utan bestick gör den till en perfekt festivalrätt. Servetter rekomenderas då festivalmat tenderar att ätas med hela ansiktet.
Jonas Åsten
Grymt goda räkor
Quickfood langos
Rätt: Langos med räkor
Pris: 100 kr med dricka
Betyg: 3
Trots langosens enkla karaktär är det inte alla som lyckas med den klassiska festivaltoasten. Med bra sälta i räkorna och goda proportioner av hushållsost och rödlök lämnar denna anrättning inte mycket att önska. Du får tugga ett tag innan du kommer till mitten, där magin uppstår. Finsmakaren kan gå någon annanstans, men en Quickfood langos funkar garanterat på hemvägen natten till lördag.
Frida Enberg
Smakrik kyckling
Piteå Thaifood
Rätt: Kycklingwok med grönsaker och ostronsås
Pris: 100 kronor med dryck
Betyg: 4
Piteå thaifood har tre menyer varav en består av en kycklingwok med grönsaker. Kocken bjöd på ett fint leende och en smakrik rätt som var lite för hot för min tunga men det drar inte ned betyget. Kycklingen var mör och fin, ostronsåsen hur god som helst och det gröna kändes fräscht. Klart prisvärt!
Tommy Norin
Smarrig laxkebab
JN´s polarfisk
Rätt: Laxkebab
Pris 95 kronor exkl dryck
Betyg: 5
Festivalmaten håller oftast god standard men frågan är om inte den gastronomiska succé Håkan Strandberg erbjuder efter matstråket slår det mesta. Åtminstone det jag provat under alla PDOL. Laxen hämtad från Umeå är vällagad och lägg till den en urgod räkröra toppad med sallad, dill och citron. Serveras i en lättäten förpackning. Mums!
Tommy Norin
Mättande i frigolitskål
Ingaliss Thai
Rätt: Thaiwok
Pris. 90 kronor utan dricka
Betyg: 3
Svajade en stund mellan trean och fyran i betyget. Kanske är den medelgoda trean snäppet för lågt. Wokblandningen i frigolitskålen var god och festivalmättande. Smaken är alltid som baken – delad, men i mitt tycke var den här woken lagom kryddad, ingredienserna många och spännande i en härlig mix. Den som provar blir inte besviken. Ett par fler köttbitsinslag och fyran hade varit given.
Bosse Lundkvist
Kebab och burgare
Laila Nijim
Rätt: Älgkebab
Pris: 90 kronor utan dryck
Betyg: 3
Grillad kalvkebab står det ovanför ståndet, men jag väljer älgkebaben. Erbjuds brunsås, men går på den vanliga dressingen. Välkryddat kött med touch av vilt. Till det sallad, rödlök, både färsk och inlagd gurka samt en liten tomatklyfta som garnityr. Det smakar som det ska, men ett minus för det torra brödet som faller sönder. Mättar bra! Förutom kebab erbjuds grillade hamburgare.
Torbjörn Carlsson