I samband med årets surströmmingspremiär var det dags för PT:s traditionsenliga test. Precis som föregående år efterlystes testpanelens deltagare via Facebook. När årets strömming kom ut i butikerna slog sig de utsedda deltagarna Karolina Kowalska, Karin Scott, Elis Nordenstorm, Pernilla Åström och Emma Olausson ner i Badhusparken för att genomföra blindtestet. Årets panel består av veteraner och de flesta debuterade i ung ålder.
Karin Scott, som kan äta omkring sju, åtta fiskar som mest, kom från Korea som nioåring.
– Jag hade varit i Sverige i en vecka när jag åt surströmming för första gången, säger hon och berättar att hon tycker att smakerna påminner om det koreanska köket.
En annan som gärna äter många suringar är Emma Olausson. Hon debuterade i 10-årsåldern och brukar äta tillsammans med sin mamma.
– Mitt rekord är åtta, nio stycken, lite beroende på storlek, säger hon och tillägger att hon gärna äter dem i mjukt tunnbröd med de klassiska tillbehören.
En som gärna äter den norrländska delikatessen fler gånger om året än vid premiären är Pernilla Åström. Både hon och hennes barnbarn, åttaårige Elis Nordenstorm, är med i testpanelen. Han har redan en surströmmingserfarenhet på två år och äter oftast tillsammans med mormor och morfar.
– Jag tycker att surströmming ska finnas i skolan, säger han.
Karolina Kowalska åt surströmming för första gången under gymnasiet.
– Jag äter helst surströmming med mandelpotatis i en brödklämma med massa smör och lagom med rödlök till, säger hon.
Trots varningar om mindre utbud i år, vilket PT tidigare skrivit om, fanns åtta suringar att betygsätta. Testpanelens deltagare var relativt eniga om slutbetyget. Årets vinnare blev Oscars och Röda ulven.
Den perfekta sältan utmärkte Röda ulven, löd omdömet.
– Den här är en favorit. Den har rosa, fint kött och är smakrik med perfekt sälta, säger Karolina Kowalska.
Oscars exemplar innehöll rom, vilket uppskattades av testpanelen. Flera av deltagarna föredrar surströmming med rom och saknade den hos en del av de andra firrarna.
– Det är mycket smak, men lite mildare än själva fisken. Dessutom blir det mer att lägga på mackan, säger Pernilla Åström om varför hon föredrar rom.
Filéerna gick däremot inte hem hos årets panel. Röda ulvens filé fick sämst betyg.
– Den känns inte färdigjäst, säger Karin Scott.
Testpanelens betyg:
Kallax
Betyg: 3,4
"Bra konsistens, fast och fin rom. Mild smak. Lite osalt. Lätt att rensa."
Kallax filé
Betyg: 2,2
"Fin färg. Stora, lite grova filéer. Rund och mild smak, men lite väl hård i konsistensen."
Oscars
Betyg: 4
"Bra sälta. Mycket rom. Fin, rosa färg. Lagom stor."
Oscars filé
Betyg: 2,6
"Bra sälta. Små filéer. Lite gråaktig. Mjukt kött utan tuggmotstånd."
Röda ulven
Betyg: 4
"Fast och fin konsistens. God rom. Smakrik med perfekt sälta."
Röda ulven filé
Betyg: 1
"Liten och grå. Geleaktig och tråkig. Seg att tugga. Känns ej färdigjäst."
Mannerströms
Betyg: 3,8
"God i smaken. Bra sälta. Lätt att rensa. Lös i konsistensen. Rejält med rom."
Bockön
Betyg: 3,8
"Fint, rosa kött. Perfekt sälta. Lite mjuk i köttet. Saknar rom."