Året som gått - månad för månad

Piteå2010-12-31 06:00

Januari
9 januari: Benrester och skelettdelar hittas på vinden i flera hus i Piteå kommun. Polisen är förbryllad och benbitarna skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys. Rikskände folklivsforskaren Ebbe Schön tror att skelettdelarna begravts i sågspånet av vidskepliga skäl för att skydda mot olyckor och onda krafter. Polisens analys visar att benbitarna inte kommer från någon människa, utan från flera olika djurarter.

25 januari: En polisman i Arvidsjaur utsätts för ett brandbombsattentat. Mannens familj ligger och sover när tre män attackerar bostaden. Både huset och en bil som står parkerad på gårdsplanen fattar eld. Polismyndigheten fördömer brandbombsattacken och tre misstänkta Arvidsjaursbor grips tämligen snabbt. Luleå tingsrätt dömer männen till långa fängelsestraff. Polismannen och hans familj får 85 000 kronor i skadestånd.

25 januari: Piteå Elits Magdalena Pajala tar guld i skid-SM som avgörs i Piteå. I sprintfinalen kommer Pajala ikapp Charlotte Kalla på upploppet och spurtar i mål sex tiondelar före världsåkaren från tornedalen. Vilda glädjescener utspelar sig efter målgången och Magdalena Pajalas citat i SVT, "Crazy bananas", är redan smått historiskt. Skid-SM i Piteå blev en stor succé för arrangörerna och publiken på plats lär komma ihåg mästerskapet i åtskilliga år framöver.

27 januari: Älvsbyns kommun är fast besluten att bygga en ny skola för att ersätta Lekenskolan som totalförstördes i en brand 2009. Kommunalrådet Bill Nilsson (S) berättar för Piteå-Tidningen att man räknar med att få omkring 30 miljoner kronor från försäkringsbolaget. Den nya skolan vill kommunen bygga bredvid Parkskolan och förhoppningen var att den skulle stå klar hösten 2011. Senaste beskedet är dock att eventuella byggnationer i bästa fall är färdiga julen 2011.

Februari
10 februari: Strömbackaskolan tar i med hårdhandskarna mot rökningen. Skolan har omkring 170 vanerökande elever och rökning sker på skolområdet varje dag trots att det varit olagligt sedan 1994. Efter hårda påtryckningar från allergiker och Piteå kommun planerar skolledningen att införa sanktioner mot dem som bryter mot rökförbudet. Eleverna själva är splittrade och många vill riva upp förbudet och återinföra rökrutorna.

13 februari: Kommunerna i Pite älvdal vill ha vinstdelning från vindkraftetableringarna. Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) och Arvidsjaurs dito Jerry Johansson (S) kräver att delar av vinsten stannar i respektive kommun. Roslund anser inte att bygdemedlet på 10 miljoner kronor per år som vindkraftbolaget Svevind ska betala till byarna i Markbygden räcker. Svevinds operative chef Mikael Kyrk avvisar kommunernas krav. "Varför ska vindkraften och inte Smurfit Kappa betala", undrar han.

26 februari: Korsningen vid gamla polishuset är en av Piteås mest trafikerade, men det råder total förvirring om vilka regler som gäller där. Polisen, kommunen och Transportstyrelsen har helt olika åsikter. En kollision har nu inträffat och de två inblandade bilisterna svär sig båda fri från skuld. För att komma till rätta med bekymret har Piteå kommun bestämt att korsningen ska byggas om och att högerregeln ska gälla efter detta. Samma oklarhet råder i korsningarna vid gamla Åhlénshuset och vid tingshuset.

27 februari: Åhléns bekräftar sitt intresse av att öppna i Piteå igen om affärshuset som Thomas Wallstén vill bygga blir verklighet. Inga papper är ännu påskrivna, men kedjans etableringschef Cenneth Eklund beskriver affärsläget som tilltalande. Detaljplanen som tagits fram har dock mötts av protester från både länsmuseet, länsstyrelsen och privatpersoner. Piteå kommun gör därför en ny detaljplan som ska uppfylla alla krav.

Mars
4 mars: Carolin Stenvalls mördare, livstidsdömde Toni Alldén, vårdas på rättspsyk i Öjebyn. Alldén mobbades svårt och hotades nästan dagligen av sina medinterner på Kumla och till slut blev situationen ohållbar. Toni Alldén fördes först till Karsuddens sjukhus i Katrineholm och sedan till Öjebyn. "En man som mördar en oskyldig kvinna på ett sådant fegt sätt står inte högt i kurs", säger en kriminalvårdsanställd i en kommentar till media.

5 mars: Regeringen godkänner vindkraftetableringen i Markbygden. Uppförandet av vindkraftparken beräknas ge över 1 000 jobb under tio år och sedan behövs det 500 personer som sköter underhållet. Piteå kommun firar beskedet med alkoholfri champagne och satsningen hyllas av landshövding Per-Ola Eriksson och näringsminister Maud Olofsson (C). "Det här är det största som hänt Piteå på år och dar", menar Erik Persson, utvecklingschef för industri och energi.

12 mars: 85 procent av befolkningen längs Norrlandskusten vill att Norrbotniabanan byggs. Det visar en färsk Sifoundersökning. Även Banverket är för järnvägen och projektansvarige Tomas Gustafsson är övertygad om att banan kommer att byggas - frågan är bara när. I regeringens infrastrukturplan finns inga öronmärkta pengar till Norrbotniabanan, trots detta öppnar alliansen för byggstart av sträckan Piteå - Skellefteå före 2021 om näringslivet ställer upp och medfinansierar.

16 mars: Strömbackaskolan hotas av en massaker i ett meddelande på internet. "Jag ska ta min farsas hagelgevär och skjuta så många som möjligt innan jag tar mitt eget liv", lyder hotet som skickats från en av skolans datorer. Polisen tar meddelandet på fullaste allvar och ett intensivt utredningsarbete dras igång. En 16-årig elev på Strömbacka tas in till förhör och erkänner att han ligger bakom hotet, men att det är menat som ett skämt.

April
16 april: Vulkanen Eyjafjallajökull på Island skapar problem för flygtrafiken i stora delar av norra Europa. Många flyg ställs in eftersom ett gigantiskt askmoln från vulkanen försämrar sikten för piloterna. Partiklar i askan kan också skapa problem för flygplanens jetmotorer och hydrauliska system. Eleverna i Mediaklassen MP3A på Strömbackaskolan drabbas hårt av vulkanutbrottet och tvingas ställa in sin resa till London.

17 april: Pappersfackets medlemmar går ut i strejk och SCA i Munksund är en av sex fabriker som berörs. Facket kräver bland annat löneökningar på 2,6 procent per år, en särskild låglönesatsning och förbud mot anlitandet av inhyrningsföretag. Arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna anser att Pappers krav är orimliga. Efter tio dagars strejk enas parterna och på central nivå är båda sidor nöjda. Pappers lokalt hade dock hoppas på ett bättre avtal.

28   april: Klädföretaget JC beslutar att slå igen sin butik i Småstaden. Enligt JC:s vd Lea Rytz Goldman ligger dålig lönsamhet bakom nedläggningsbeslutet, men en konflikt med hyresvärden Skoogs fastigheter ska också ha påverkat. Andra butiksägare i Småstaden beklagar att JC försvinner och många tror att det kan påverka deras egen rörelse negativt. Skoogs fastigheters vd Christina Skoog presenterar snabbt en ny hyresgäst i lokalerna - Akademibokhandeln.

30 april: Det är inte många våldtäktsanmälningar som leder till åtal visar en kartläggning som PT har gjort. Av 24 anmälda våldtäkter mot unga 15 - 17 år under 2009 ledde endast en till åtal - övriga fall lades ned i brist på bevis. En 17-årig flicka berättar för PT att hon blivit brutalt våldtagen och anmält gärningsmannen, men utredningen lades ned. När flickan senare träffade på mannen vid ett uteställe knuffade hon till honom. Flickan dömdes till dagsböter för misshandel.

Maj
4 maj: Vattnet fortsätter att läcka in genom taket på Strömbackaskolan. Trots omfattande åtgärder och reparationer de senaste åren är väggar och innertak i flera klassrum vattenskadade. Inomhusmiljön på skolan är dålig och Piteå kommun anser att 20 år gamla byggfel orsakat problemen. På flera ställen ligger plåten på skoltaket inte fast, men enligt byggledaren Conny Granberg går det inte att kräva byggföretaget som gjort arbetet på pengar eftersom alla garantier gått ut.

7 maj: Över 70 procent av dem som tar körkort för EU-moped kuggar på teoriprovet. Kunskapskraven har höjts rejält och provet är så pass svårt att det i snitt krävs tre - fyra försök för att få godkänt. Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, ger ut den enda körkortsboken och erkänner att man blivit tagen på sängen. Trafikskolorna anser att det är bra att ställa krav på de unga mopedförarna och trafikskolläraren Robert Vikström tror att många underskattar provet.

12 maj: Piteå Hockey bryter mot reglerna genom att kräva hundraprocentig satsning på ishockey även under sommaren av spelarna i J18-laget. När Piteå HC tog över ungdomsverksamheten för 13 - 16-åringar förra året skrevs ett avtal om att inga sådana krav får ställas. Alla som vill ska ha möjlighet att kombinera ishockey och fotboll. Lennart Lindgren, ordförande i Piteå IF, anser att ett solklart avtalsbrott har begåtts och nu backar Piteå Hockey från närvarokravet.

28 maj: Michael Lundberg ingriper direkt när en bil kör av vägen och kraschar mot en husvägg i Glommersträsk. Han larmar SOS och låter olycksoffret värma sig i bilen tills ambulans anländer. När Michael Lundberg vänder ryggen till hoppar bilföraren över till förarplatsen och far iväg med Lundbergs bil. Offret har dock lämnat sitt id-kort i den kraschade bilen och kan spåras av polisen till en by i närheten där Michael Lundbergs bil återfinns.

Juni
4 juni: Läkaren Kjell Larsson får inte jobba åt både landstinget och Läkarhuset Björnen. Trots över 600 namnunderskrifter från Arvidsjaursborna har landstingsledningen beslutat att Larsson måste välja en av arbetsgivarna. Enligt landstingsrådet Kent Ögren (S) blir det en konkurrerande bisyssla om läkaren jobbar på Arvidsjaurs vårdcentral och på Björnen samtidigt. "Det är helt enkelt omöjligt enligt vårt regelverk", säger Ögren.

7 juni: Den indragna mammografin i Arjeplog engagerar och upprör. 190 personer deltar i ett långt demonstrationståg som tågar till torget där ytterligare ett 30-tal personer ansluter. Människornas högljudda protester ekar mellan husen och demonstrationens ledare Lise-Lotte Modig sågar landstingets argument för neddragningen. En av demonstranterna är kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) - partivän med landstingsråden Kent Ögren och Britt Westerlund.

10 juni: Piteå kommun vill göra sig av med 60 springvikarier som jobbar extra inom förskoleverksamheten. I stället ska politikerna upprätta en vikariepool som består av 23 personer. Både föräldrar och personal känner oro. Lärarförbundet är kritiskt och anser att förslaget kan få ödesdigra konsekvenser. Niklas Svenlin, pappa till Love tre år, har tröttnat på neddragningarna inom barnomsorgen. "Hur ska man kunna garantera Loves säkerhet med så lite personal", undrar han.

19 juni: Kommunen bryter mot lagen genom att låsa dörrarna till sina äldreboenden. Enligt Socialstyrelsen finns det inget lagstöd för att använda tvångsmetoder mot demenssjuka människor. Anställda inom Piteå kommuns äldreomsorg ser reglerna som ett problem och socialchefen Mikael Lekfalk tycker att de boendes trygghet är viktigare än att följa lagen. Debatten om demensvården hårdnar under hösten efter ett tv-inslag från Öjagården i Uppdrag granskning.

Juli
15 juli: Ett drunkningsdrama utspelar sig i Fårösundet. Två män i 25-årsåldern överskattar sin förmåga och försöker simma över sundet i höjd med badplatsen på Räkstigen. Familjen Bergvall - Benny och Lena samt sonen Patrik och hans flickvän Camilla - är ute med båten och ingriper i sista stund. En av männen är livlös och utan puls när han dras upp ur vattnet. Andningen kommer dock igång och efter ett tag kvicknar han till.

19 juli: Flera tromber drar fram i Piteå med omnejd och ställer till med stor förödelse. På Norrmalm knäcks en hundraårig björk och undgår med knapp nöd att falla över grannhuset. På Furunäset fäller en tromb fem träd nere vid småbåtshamnen och ögonvittnen berättar att en vattenpelare bildas när tromben når stranden. Mats Nygren och sonen Joel, som står på bryggan och fiskar, hamnar mitt i virvelvinden och söker skydd under en parkbänk. De klarar sig oskadda.

26 juli: Två vuxna och ett barn omkommer när personbilen de färdas i kolliderar med en buss på E4 utanför Bertnäs. Familjen kommer från Hemmingsmark och ytterligare två barn som åker med i bilen skadas, varav en allvarligt. Sjukhusen i länet utlyser katastroflarm och i Piteå tredubblas arbetsstyrkan. I bussen färdas fotbollslaget Morön BK från Skellefteå och 17 av 25 passagerare skadas. Två av dem förs till Sunderby sjukhus - en med bruten arm och en med ryggsmärtor.

30 juli: Piteå kommun vill sälja en stadsnära park på 2 500 kvadratmeter till en företagarfamilj som planerar att bygga ett hus där. Kommunens mark och exploateringschef Patrik Wallgren är kritisk och anser att förfarandet raserar hela idén med den nuvarande tomtkön. Företagaren glider nämligen förbi de cirka 170 personer som betalar för att vänta på en tomt. Kommunalrådet Peter Roslund (S) avfärdar kritiken. Han ser inte markområdet som någon tomt eftersom detaljplan samt vatten och avlopp saknas.

Augusti
3 augusti: En morddömd man rymmer från rättspsykiatrin i Öjebyn. Han var beviljad frigång och hade rätt att vistas 15 minuter utomhus utan tillsyn. Mannen avviker dock och hoppar på en buss ned till Umeå. "Han har begått mord, men vi bedömer risken att han gör om det som liten", säger chefsöverläkaren Per-Axel Karlsson. Polisen i Umeå hittar den morddömde och han återförs. Ungefär var tredje månad rymmer någon från rättspsykiatrin i Öjebyn.

6 augusti: Amerikanska flygvapnet fäller bombattrapper över FMV:s provplats i Vidsel. FMV vill erbjuda utländsk militär fler bombövningar och målet är att dra in 100 miljoner kronor årligen på verksamheten. Provplatsen har utvecklats de senaste åren och marknadsföringen för att locka dit kunder är intensiv. Enligt provplatschefen Laci Bonivart är området i Vidsel unikt i Europa. Det amerikanska flygets övningar ogillas av protestgruppen Ofog som gör allt för att störa bombningarna.

18 augusti: 200 thailändska bärplockare kommer till Moskosel för att plocka bär. Hälften av dem sover i sina bilar i skogen och resten tillbringar nätterna i ett utdömt elevhem i byn. Bärföretaget Rabema Service, som bjudit in bärplockarna, avsäger sig allt ansvar. "Det är deras eget val att sova i bilen", säger delägaren Peter Fust. Thailändarna har betalat omkring 16 000 kronor för att ta sig till Sverige och eftersom bärtillgången är dålig så är de flesta nöjda om de tjänar ihop till resan.

28 augusti: Vindkraftsparken i Markbygden invigs av miljöminister Anders Carlgren (C). Samtidigt släpps nyheten om att det finns långt gångna planer på att bygga en ny betongfabrik på Haraholmen i Piteå som väntas skapa 150 nya arbetstillfällen. Vindkraftstillverkaren Enercon ser Piteå som ett framtida nav för tillverkning och export av kraftverk till hela norra Europa. En avsiktsförklaring om fabriken undertecknas av Enercon och Piteå kommun.

September
8 september: SVT:s Uppdrag granskning visar ett inslag från Öjagårdens demensboende. I programmet får tittarna se hur dementa människor blir inlåsta nattetid och lämnas ensamma utan personal på avdelningen. Inslaget följs av en debatt mellan kommunalrådet Peter Roslund (S) och undersköterskan Elisabeth Marklund. Janne Josefsson leder diskussionerna och pressar Roslund rejält. Situationen på Öjagården skapar upprörda känslor i hela Sverige och en stormig tid följer.

15 september: Stenvalls Trä i Sikfors köper loss äganderätten till Lövholmen av Sveaskog. Ägarbytet bäddar för en rad nya jobb både på Lövholmen och i Sikfors där sågproduktionen på sikt kommer att ökas med 30 procent. Träföretaget har redan anställda på Lövholmen eftersom man sedan en tid tillbaka hyr in sig i ett justerverk på området. Affären innebär att styrkan på Lövholmen utökas till tolv Stenvallsanställda.

20 september: Socialdemokraterna gör ett katastrofdåligt riksdagsval. Den borgerliga alliansen sitter kvar och regerar i minoritet. Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare mellan blocken. I Norrbotten dominerar dock sossarna i kommun- och landstingsval. I Piteå gick S fram trots alla avslöjanden om bristerna inom äldreomsorgen. Även i Arjeplog får Socialdemokraterna styra på egen hand, men i Arvidsjaur och Älvsbyn förlorar partiet sitt långvariga majoritetsstyre.

24 september: Cp-skadade Gunnar Gran får bara hjälp upp ur sängen tre dagar per vecka. Resterande dagar tvingas han stanna kvar hela dagen liggandes i sin egen avföring. Piteå kommun anser att man gjort allt vad som krävs för att hjälpa Gunnar, men vårdbolaget Din förlängda arm har en annan bild. "Kommunen hänvisar till försäkringskassan som har tre - fyra månaders handläggningstid. Men Gunnar behöver hjälp nu, inte om tre månader", säger företagets verksamhetschef Ann-Cathrine Sandberg.

Oktober
9 oktober: Elina Hansson, Luleå, beställer tid hos veterinären för att sterilisera sin katt Brownie. Hon sitter med katten i famnen när djurläkaren ger Brownie en spruta. Katten somnar in och det ger upphov till ett olustigt efterspel. Veterinären avlivar Brownie av misstag och när sanningen uppdagas polisanmäler Elina honom. Fallet läggs ned eftersom ord står mot ord - enligt veterinären svarar Elina ja på frågan om Brownie ska avlivas.

16 oktober: Jävrebon Kjell Persson, som sköt efter en flyende tjuv i augusti 2008, döms till åtta månaders fängelse av Luleå tingsrätt. Persson ska även betala drygt 22 000 kronor i skadestånd till mannen som träffades av skotten. Rätten anser att Kjell Perssons förklaring om ytterligare en skytt har låg trovärdighet eftersom den skjutne mannen hela tiden berättat samma historia. Domen kommer troligen att överklagas.

23 oktober: Centerpolitikern Christina Simonsson upplever sig ha blivit ofredad och utsatt för hemfridsbrott av partikollegan Erik Berg. Partiets säkerhetsavdelning ser allvarligt på Simonssons berättelse och polisanmäler Berg som förnekar att han gjort något brottsligt. Eftersom Erik Berg har ett förflutet som polis så hamnar ärendet hos riksenheten för polismål. Chefsåklagare Per G Lindell håller en del förhör, men lägger sedan ned förundersökningen.

25 oktober: Mitt i rusningen slår polisens insatsstyrka till mot en bil och en villa på Annelund. Nio personer grips och fyra av dem anhålls. De misstänks för utpressning och grovt övergrepp i rättssak. Enligt polisen finns det kopplingar till den organiserade grova brottsligheten och mc-klubben Hells Angels. På en presskonferens berättar polismyndigheten att tillslaget kommer efter en längre tids spaning. Förundersökningen leds av åklagarkammaren i Luleå och delas upp mellan flera åklagare.

November
20 november: Piteå IF:s allsvenska fotbollsdamlag gör klart med sina tre första nyförvärv. Innerbacken Faith Ikidi, forwarden Jennifer Nobis och en av Norrettans bästa spelare, Victoria Forsmark, förstärker laget inför återkomsten till högsta serien. Ikidi rankas som en världsback och har spelat två OS och ett VM för Nigeria. Nobis gjorde några höstmatcher och tre mål för PIF under lagets förra sejour i damallsvenskan. Forsmark spelade senast i Umeå södra och gjorde elva mål i Norrettan den gångna säsongen.

23 november: Den nya travbanan på Pitholmsheden står klar och väntar på att ta emot de första tränande travekipagen. Därmed har ett långt, svårhanterligt kapitel i travsportens lokala historia kommit förbi ett stort antal hinder. Planerna är fortfarande att ansluta värme från Kappa-tuben så att travbanan kan användas året runt. Piteå kommun står fast vid sitt löfte att utveckla nödvändig infrastruktur i området.

25   november:   Protester från föräldrar och förskoleråd får Piteå kommun att backa och ändra reglerna för de så kallade 15-timmarsbarnen. Från 1 februari 2011 behöver inte barn och föräldrar längre välja mellan att vara på förskolan tre timmar på förmiddagen eller tre timmar på eftermiddagen. Det betyder att föräldrar kan få välja helt fritt på vissa förskolor, medans beslut om fördelningen tas av ansvarig rektor på andra.

27 november: Piteå dansar och ler har gjort miljonförluster under flera års tid och festivalens överlevnad hänger på en skör tråd. På ett styrelsemöte beslutar man dock att köra PDOL även sommaren 2011, men ett ekonomiskt stålbad väntar. Enligt styrelseordförande Gösta Lindbäck måste artistgagerna skäras ned och krasst innebär det färre uppträdanden och eventuellt någon borttagen scen. PDOL fortsätter att vara en gatufest i centrala staden.

December
2 december: Polisen i Piteå brottas med arbetsmiljöproblem. Etableringen i nya lokaler ovanför bussgaraget på Västra kajen förorsakar ohälsa på grund av besvärande dieselavgaser. Flera polsiser har drabbats av huvudvärk, illamående och stickningar i ansiktet. Beslut har tagits om att stänga utbyggnaden och flytta ett 20-tal poliser till provisoriska skrymslen både i och utanför polishuset. Det har gått så lång att även arrestlokalerna används som kontor. Speciell mätutrustning ska nu användas för att ta luftprover och angripa de arbetsmiljöproblemen som finns i byggnaden.

7 december: Världens nordligaste whiskeyfabrik ska etableras i Arvidsjaur. Tre ortsbor investerar 15 miljoner kronor under tre års tid och målet är att framställa 20 000 liter single maltwhiskey per år. Från början ska de tre ägarna jobba oavlönat, men de räknar med att kunna anställa en ny person varje år i tre år efter tillverkningsstarten. Planer finns att även framställa vodka och likörer i mindre skala.

16 december: 21 unga Pitebor har drabbats av hepatit C de senaste två åren. Smittan har de fått efter att ha delat sprutor när narkotiska preparat injicerats. Framförallt används smärtstillande morfinpreparat och hittills har 65 Pitebor under 21 år varit i kontakt med öppenvården. Missbruksvården har lyckats hejda missbruket för flera ungdomar, men en del är svåra att hjälpa.

17 december: Finansieringen av Bondökanalen är i hamn. Tillväxtverket satsar 77 miljoner kronor på projektet Bottenvikens skärgård och Piteå får drygt 13 miljoner kronor av den summan. Kommunen har beslutat att gå in med lika mycket till och det möjliggör förutom Bondökanalen muddringsarbeten i norra farleden och vid Storrebben. Innan kanalarbetet kan påbörjas måste en hel del miljötillstånd godkännas av bland andra länsstyrelsen.

23 december: Piteå kan få arrangera ett av hockeyvärldens finaste mästerskap, junior-VM i ishockey. Piteå Hockey och Skellefteå AIK undersöker möjligheten att tillsammans stå som värd för turneringen vid årsskiftet 2013/2014. I så fall kommer matcher att spelas i LF Arena inför miljoner tv-tittare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om