Bränslekrisen
Drivmedelspriserna fortsätter att skjuta i höjden. Ett hårt slag mot framför allt arbetspendlarna.
– Jag jobbar på sjukhuset och bor en bit utanför Piteå, så det är ungefär sju mil. Det kommer att svida. Det kan ju bli för dyrt. Vad ska jag göra då? Jag kanske måste söka ett jobb i Piteå. Jag har ingen aning faktiskt. Det är riktigt tufft. Att elen är dyr gör ju inte saken bättre, säger Anette Lindberg.
Fritid och vildmark-ägaren Seved Wiklund har 9,5 mil enkel väg till jobbet.
– Det kostar ungefär 250 kronor enkel väg. Nu är det väl skäl som vi inte kan påverka som gör att det är otroligt tråkigt, men det går inte beskriva. Man funderar ju på om det är värt att jobba, man får inte ihop pengarna när månaden är slut.
Han tycker att det regeringen bör se över skatten.
– Kostar det mer så höjs ju momsen, så de kan faktiskt sänka vissa skattesatser och få in samma kronor och ören. Det slår så otroligt hårt mot oss som bor här uppe. Bor du i inlandet kanske du har tre mil till jobbet utan att du tycker att det är pendlingsavstånd. Du kanske måste åka fyra mil för att tanka bilen. Det är så många andra saker. Det här slår ut en hel landsbygd, säger Seved Wiklund.
Han tycker att man tvingas in i ett elbilstänk.
– Men jag har en bil som fungerar bra och att bara köpa en elbil för att köpa ... Ibland är det bästa miljötänket att köra slut på det du har, i stället för att bara konsumera. Jag vill ha en bil med fyrhjulsdrift, kula och en säkerställd drift på åtminstone 25–30 mil. Då finns det inte så många alternativ på elbilsmarknaden, säger Seved Wiklund.
Andreas Yngman pendlade till Luleå tidigare men jobbar nu i Piteå. Han tycker att reseersättningen bör ses över.
– När man bor och arbetar på samma ort går det väl bättre. Det var betydligt värre förr. Men man är ju tvingad att söka jobb överallt utan hänsyn till resor. Att de då inte höjt milersättningen ... Den är ordentligt mycket lägre än literpriset.
Göran Eriksson tycker att problemet är att väst har gjort sig så beroende av Ryssland.
– Det är klart att regeringen skulle kunna göra något med skatten, men det är inte huvudproblemet. Man borde se till att inte göra sig så beroende av vissa länder, säger han.