Arbetsmiljöverket ser allvarligt på asbestrivningen

Jobbcentralen Hem skulle ha stoppat arbetet när asbesten upptäcktes. Att sortera det farliga materialet i säckar bryter mot alla regler. ”Driver man ett socialt företag ställer det verkligen krav på riskbedömning", säger Nadja Lukin, Arbetsmiljöverket.

För att få arbeta med asbest och asbesthaltiga material behövs tillstånd från Arbetsmiljöverket.

För att få arbeta med asbest och asbesthaltiga material behövs tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Piteå2022-03-24 21:00

PT AVSLÖJAR

Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka allvarliga sjukdomar, till exempel cancer. Yrkesmässig hantering av asbest är hårt reglerat och företag behöver tillstånd från Arbetsmiljöverket.

– Företaget du anger har inget tillstånd att riva asbest, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket Region Nord.

Utöver tillstånd måste företagen innan rivningen skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren ska även se till att personalen har genomgått medicinska kontroller och utbildningar. Rivningsområdet ska vara avspärrat och det ska finnas uppsatta varningsskyltar.

– Har man ett tillstånd har man också en utbildning och då vet man hur saneringen ska gå till. Arbetstagaren ska ha särskilda skyddskläder och godkända masker. Sedan måste du veta hur du hanterar utrustningen vid ombyten. Det är en hel vetenskap, säger Nadja Lukin.

Vad kan det få för konsekvenser om ett företag river asbest utan tillstånd?

– Det finns olika nivåer av sanktionsavgifter, säger hon.

Är det förmildrande om företaget hävdar att de inte kände till att det var asbest?

– Det beror på. Är det gjort en inventering innan rivning? Har man överhuvudtaget gjort en riskbedömning?

Enligt Nadja Lukin är riskbedömningar extra viktigt om det rör sig om personal som är nya på arbetsmarknaden.

– Jag tänker att om man driver ett socialt företag så ställer det verkligen krav på att undersöka och riskbedöma inför arbetet. 

Arbetsledaren säger till mig att han inte kan svara på om personalen använt skyddsutrustning?

– Det är faktiskt så att det är arbetsgivarens skyldighet att säkerställa att skyddsutrustningen som ska användas också används. 

undefined
Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket, kan inte säga hur myndigheten kommer gå vidare i det enskilda fallet. "Vi kan välja att åka ut på inspektion", säger hon.

Arbetsledaren hävdar att de sorterade ut asbesten i sopsäckar när den upptäcktes i rivningshögen. Något som var helt fel enligt Nadja Lukin.

– De får inte hantera det överhuvudtaget. Har man inte tillstånd ska man ringa ett saneringsföretag. Om du upptäcker att du har gjort fel så kan du inte fortsätta fela. Du utsätter inte bara dig själv för fara utan även andra.

Nadja Lukin konstaterar att asbest sprider sig i luften.

– Det kan finnas en risk att även du som varit där är utsatt för asbest. Det fastnar i dina skor och dina kläder. Det är farligt. Det är därför man har slutat använda det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!