Arbetsmiljöverket kräver arbetsgivaren på utredning

Svevia, där den saknade mannen i 50-årsåldern är anställd, har skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket om den allvarliga händelsen vid Bergsviksbron. Nu kräver dessutom Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ska göra en egen utredning som ska skickas till myndigheten. "Sedan tittar vi på vilka åtgärder som behöver vidtas för att undvika att liknande olyckor ska inträffa igen", säger Nadja Lukin på Arbetsmiljöverket.

Polisen var på plats med dykare under Bergsviksbron i torsdags. "Jag har inte hört någonting nytt", säger Marie Linné, polisens presstalesperson.

Polisen var på plats med dykare under Bergsviksbron i torsdags. "Jag har inte hört någonting nytt", säger Marie Linné, polisens presstalesperson.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-06-01 14:26

I tisdags vid 10-tiden föll mannen ned från Bergsviksbron i Piteå när han arbetade med att reparera ett trasigt vägräcke. Mannen jobbade för det statliga anläggningsföretaget Svevia som gjorde arbetet på uppdrag av Trafikverket. Mannen i 50-årsåldern är ännu inte återfunnen och på torsdagen letade polisen med båt och dykare under Bergsviksbron.

– Dykare har varit på platsen, men jag har inte hört någonting nytt, säger Marie Linné, polisens presstalesperson.

Händelsen utreds som ett arbetsmiljöbrott och rubriceringen är vållande till annans död. Svevia har gjort en tillfällig lagning av det trasiga broräcket och nu har man anmält olyckan till Arbetsmiljöverket som en allvarlig händelse. 

– Vid sådana här typer av allvarliga olyckor är arbetsgivaren skyldiga att anmäla till oss, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket region nord.

undefined
Nadja Lukin, sektionschef Arbetsmiljöverket, avvaktar arbetsgivarens utredning för att sedan besluta hur man ska gå vidare. (Arkivbild)

Arbetsmiljöverket vill nu att mannens arbetsgivare gör en egen utredning som man skickar till myndigheten senast den 21 juni. Där ska Svevia beskriva vilka faktorer som man bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder företaget redan genomfört eller planerar att genomföra för att förhindra liknande händelser i framtiden. Nadja Lukin berättar att Arbetsmiljöverket väntar in utredningen för att sedan besluta hur man ska gå vidare, men man har upprättat en kontakt med arbetsgivaren och de övriga myndigheterna som är involverade i olyckan.

– Arbetsgivaren ska alltid utreda sina egna olyckor, men vi begär också in den. Vi avser att inspektera och kontrollera vad som hänt för att ta ställning till om arbetsgivaren har brustit i sitt arbetsmiljöarbete på något sätt. Sedan tittar vi på vilka åtgärder som behöver vidtas för att undvika att liknande olyckor ska inträffa igen, men också på om det är något brott begånget.

Om ni kommer fram till att arbetsgivaren har brustit i sitt arbetsmiljöansvar, vad händer då?

– Det kan vara att vi ställer krav på vissa åtgärder, men vi kan också förbjuda en viss typ av arbete. Det tredje alternativet är att vi kan lämna över ärendet till åklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!