Arbetsmiljöverket har därför genomfört en kampanj för att se hur arbetsgivarnas säkerhetsrutiner tillämpas och hur den sedvanliga arbetsplatsintroduktionen nyttjas.
Tydligt
Kampanjen sker inom ramen för den årliga Europeiska arbetsmiljöveckan och på fredagen presenterades resultatet av tillsynskampanjen. Där framgår klart och tydligt att unga måste förberedas bättre för riskerna som finns i arbetsmiljön.Bara vid den tillsyn som Arbetsmiljöverket i Luleå genomfört, framgår att näst intill varannan arbetsgivare brister i den lagstadgade introduktion som unga arbetstagare, elever och praktikanter har rätt till för att kunna arbeta säkert.
Förutom kontrollen av introduktion har verket även tittat närmare på vilken typ av arbetsuppgifter som väljs ut till unga samt vilka risker som finns på arbetsplatsen.
Resultatet blev alarmerande.
- I hälften av fallen har vi tvingats ställa krav på att skriftliga rutiner måste tas fram, säger kampanjledaren Lena Meyer.
Utöver detta inriktar sig flertalet av kraven mot att det ska finnas rutiner för att ge ungdomarna kunskaper om saker som belastningsergonomi, men även information när det gäller våld och hot i arbetet.
Lena Meyer uppfattar att det många gånger handlar om "hemmablindhet" från arbetsgivarnas sida.
- Arbetsgivarna är väl medvetna om att ungdomar, elever och praktikanter behöver en grundligare introduktion för att komma in i jobbet på ett säkert och tryggt sätt.
- De vill ha tydliga, i förväg uppgjorda rutiner för hur introduktionen ska gå till, säger hon.
Till godo
Det här tror hon också ger möjlighet för den unge nyanställde att tillgodogöra sig informationen bättre.- Men det bidrar främst till ett ökat riskmedvetande när man ska arbeta i riskutsatta branscher, säger Lena Meyer.
Att kampanjen helt riktat in sig på unga arbetstagare, anser Lena Meyer får dubbel effekt.
- De förbättringar som görs för unga anställda kommer alla andra till godo på arbetsplatsen, säger kampanjledaren.
En sammanfattning av resultatet från tillsynskampanjen visar följande:
Arbetsgivarna har fram till första februari på sig att redovisa vidtagna åtgärder.
Kontaktperson: Lena Meyer, kampanjledare, 0920-24 22 91, 070-661 45 69
Läs mer på www.av.se