Pandemin har medfört att tidigare arbetskraft inom hotell- och restaurangbranschen tvingats gå till andra yrken för att hitta försörjning. Men i vilken omfattning är svårt att säga.
– Det vi vet är att omkring 50 000 personer varslades eller blev uppsagda under pandemin, men jag kan inte säga hur många av dessa som helt lämnat branschen, säger Malin Ackholt.
Hotell- och restaurangbranschen har högre arbetslöshet än någon annan bransch i Sverige, konstaterar förbundsordföranden. Samtidigt som arbetsgivarna upplever rekryteringsproblem.
– Så har det varit en längre tid, även innan pandemin, och det tyder på att arbetsgivare och medlemmar inte hittar varandra, konstaterar Malin Ackholt.
Hon menar att de rekryteringsproblem som arbetsgivarna upplever till stor del handlar om vilka villkor som erbjuds.
– Man erbjuder inte tillsvidareanställningar på höga sysselsättningsgrader, och anställer ofta till minimilöner. När det inte finns arbetskraft att få tag på måste man som arbetsgivare ta sig en funderare vad det är för villkor man erbjuder. Konkurrensen om arbetskraften är hög och ju högre konkurrens desto mer måste arbetsgivaren skärpa sig.
Malin Ackholt kan inte förstå varför så många arbetsgivare bara erbjuder korttidsanställningar.
– Om det är svårt att hitta personal så borde man väl som arbetsgivare försöka binda upp den personal man har med tillsvidareanställningar?