Arbetsförmedlingen välkomnar pengar

Regeringens satsningar i vårpropositionen är positiva. Men sett ur ett Piteperspektiv borde andra åtgärder för arbetslösa ha prioriterats. Det menar Birger Lindberg, verksamhetsansvarig på arbetsförmedlingen i Piteå.

Birger Lindberg är verksamhetsansvarig på arbetsförmedlingen i Piteå. Han välkomnar pengarna som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten men menar att fördelningen kunde ha varit annorlunda sett med Piteögon. (Arkivbild)

Birger Lindberg är verksamhetsansvarig på arbetsförmedlingen i Piteå. Han välkomnar pengarna som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten men menar att fördelningen kunde ha varit annorlunda sett med Piteögon. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-04-16 06:00
Regeringen räknar med några tuffa år med svaga finanser. Det märks tydligt i vårpropositionen som presenterades i går. Finansministern Anders Borg (M) varnar för 11 procents arbetslöshet 2011.
På grund av läget satsar regeringen 6,6 miljarder kronor på a-kasseersättningar. Fler arbetslösa ska också ta del av så kallade arbetsmarknadspolitiska program.
Stiger till 246 000
Det handlar om 2,4 miljarder kronor som satsas på jobb- och utvecklingsgarantin, praktikplatser och liknande. Antalet personer inom sådana program kommer att stiga till 137 000 i år och vara uppe i 246 000 år 2011.
Birger Lindberg är verksamhetsansvarig på arbetsförmedlingen i Piteå.
- Jag vill understryka det positiva i att pengar tillförs. Men ur ett Piteperspektiv hade satsningarna gärna fått se annorlunda ut.
Han utvecklar:
- Med tanke på satsningarna i Piteå på bland annat vindkraft och biobränsle så hade det betytt väldigt mycket för vår del om regeringens pengar kunde ha kopplats till det.
Färre tar emot
Birger Lindberg efterlyser insatser för yrkesgrupper som behövs i Piteå om några år.
- Utifrån ett lokalt perspektiv hade jag gärna sett en bredare satsning på utbildning. En utökad volym av reguljär skola och vuxenutbildning för exempelvis betongarbetare och elektriker hade varit bra.
- Det tar två-tre år att bli färdigutbildad och när den tiden har gått finns också det lokala behovet.
Regeringen har valt att införa fler praktikplatser. Men allt färre lokala arbetsgivare är beredda att ta emot praktikanter.
- Redan nu har våra förmedlare det knepigt att få loss praktikplatser. Förvärras konjunkturen blir det inte lättare. Men regeringens ambition ska inte förringas. Vi ska göra allt vi kan för att följa det uppdrag som finns, säger Lindberg.
Då läget på arbetsmarknaden är trögt och väntas bli trögare har Lindberg en rekommendation till kommunens arbetslösa.
- Passa på att utbilda er nu. Det är ett unikt tillfälle att under den här perioden investera i sig själv. Det viktigaste är att vara med när den här situationen vänder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om