Arbetsförmedlingen bantar lönebidragen

DRAR NER. De lönebidragsanställda ska bli färre. Med den målsättningen jobbar arbetsförmedlingen i Piteå. Detta trots att behovet av stödet är stort - både bland de arbetshandikappade och bland föreningarna.

Piteå2007-02-17 00:00
Det handlar om funktionshindrade - en utsatt grupp som behöver hjälp med att komma ut på arbetsmarknaden. Samtidigt handlar det om idrottsföreningar med skral ekonomi som genom lönebidraget kan anställa personal.

Men nu jobbar arbetsförmedlingen i Piteå på att minska ner de 479 lönebidragsanställda i kommunen. Detta trots att förmedlingen i år får ytterligare tre miljoner kronor till insatsen. Från 61 miljoner 2006 till 64 miljoner 2007.

- Men det handlar ändå bara om småpengar i sammanhanget, säger Lars-Owe Larsson, ställföreträdande chef.

Han menar att budgeten när det gäller lönebidragen just nu ligger på minus och måste komma mer i balans. Därför är neddragningar nödvändiga.

Hårt slag

Enligt Larsson, är det riksdagens beslut om att höja det så kallade lönebidragstaket från 15 200 kronor/månaden till 16 700 som är den främsta orsaken till minus-resultatet. (Den högsta summan som föreningar/organisationer/företag kan få av arbetsförmedlingen när de hjälper en arbetshandikappad att komma tillbaka till arbetslivet).

Arbetsförmedlingen i Piteå jobbar redan sedan 2006 på uppdrag av AMS med att få ner den procentsats av lönebidraget man bidrar med. Detta kan leda till att "höjningen" av bidragstaket - istället kan bli en sänkning för föreningarna när det kommer till kritan.

I år ska arbetsförmedlingen fortsätta jobba med att få ner procentsatserna, samt även börja avsluta lönebidragsanställningar.

Larsson menar att det nu gäller att se till att "rätt grupp" utifrån de pengar som finns, får hjälp av stödet. Dels handlar det om sjukskrivna på väg tillbaka till arbetslivet, dels om gruppen arbetshandikappade som ingår i SIUS-verksamheten (särskilt introduktions- och uppföljningsstöd).

"Rimliga neddragningar"

Ingen av de föreningar PT varit i kontakt med har dock drabbats hårt:

- Nej, för oss är det stabilt. Det handlar bara om en person, där vi fått lönebidraget sänkt med några få procent. Hur det slår beror nog mycket på vad för personer som jobbar på föreningen och vad de har för form av arbetshandikapp, säger Peter Burman, ordförande i Strömnäs GIF.

På Storfors AIK har alla dem som jobbar på kansliet fått sina procent neddragna, men bara med två-tre procent.

- Vi klarar av det och neddragningarna kan kännas rimlig, säger Henry Lundgren, ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om