Arbetsförmedlare på jobbjakt

Piteås arbetsförmedlare gick i går man ur huse i jakten på jobb. Totalt 60 arbetsgivare besöktes under några intensiva förmiddagstimmar.- Vi ser ett stort behov, många ungdomar kommer inte ut i jobb, säger Martin Gaudet, (bilden), sektionschef på arbetsförmedlingen.

Monica Pettersson, Håkan Jonsson och Victoria Sandberg hör sig för med golfklubbens Ulf Åberg om klubben behöver rekrytera personal eller om man kan tänka sig att ta emot en praktikant. Ulf Åberg berättar att klubben expanderar och att det kan behövas mer folk.

Monica Pettersson, Håkan Jonsson och Victoria Sandberg hör sig för med golfklubbens Ulf Åberg om klubben behöver rekrytera personal eller om man kan tänka sig att ta emot en praktikant. Ulf Åberg berättar att klubben expanderar och att det kan behövas mer folk.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-05-29 06:00
Egentligen skulle personalen på arbetsförmedlingen haft en planeringsdag.
- Men utifrån arbetsmarknadsläget för våra sökande har vi ändrat det till jobbjakt under förmiddagen, säger Martin Gaudet på torsdagsmorgonen.
Jobbjakt innebär att arbetsförmedlingen tömmer sina lokaler på folk. Alla arbetsförmedlare, arbetsterapeuter och psykologer åker ut till en handfull arbetsgivare för att ragga jobb och praktikplatser och för att informera om de stödformer som finns. Två gånger per år brukar det ske. Men på grund av lågkonjunkturen lägger arbetsförmedlingen nu in en högre växel.
- Nu måste vi vara ute varje vecka. Kanske inte stänga kontoret helt, men åtminstone branschvis vara ute hos arbetsgivarna, säger Martin Gaudet.
Nytt motell
Vid gårdagens jobbjakt tog PT rygg på tre arbetsförmedlare inom service- och restaurang; Monica Pettersson, Håkan Jonsson, Victoria Sandberg. Strax efter klockan åtta gav de sig av till Öjebyn för ett besök på PA- och ljusfirman Sundberg production. Men där blev det bom. Stängt och låst. En ny riktning tas ut.
- Vi har fyra, fem företag i huvudet. Sedan får vi improvisera, säger Håkan Jonsson.
På golfklubben har arbetsförmedlarna bättre flyt. Klubbchefen Ulf Åberg möter upp i restaurangen.
- Behöver ni nå folk?, frågar Håkan Jonsson.
Ulf Åberg berättar att klubben precis har anställt några personer. Utanför byggs ett nytt motell som ska vara klart till midsommar. Dessutom har klubben nyligen byggt ut sin restaurang och bokningarna strömmar in enligt Ulf Åberg. I dag finns åtta året-runtanställda på klubben. Under sommaren är man totalt 25 heltidsanställda. Det är oklart hur många personer som kommer att behövas framöver. Håkan Jonsson tar upp möjligheten till praktikplatser. Ulf Åberg är intresserad.
- Vi hör av oss till dig och så får vi titta på möjligheterna till praktik när du vet lite mer vad du behöver, säger Håkan Jonsson.
Innan arbetsförmedlarna drar vidare får de ytterligare napp.
- Vi har egentligen bara en utbildad kock. Vi har nog tänkt att vi ska ha en till, säger Ulf Åberg.
Arbetspraktikplatser
Efter mycket letande hittar jobbjägarna nästa företag - Norrlands miljövård. Även där möts vi av en stängd dörr. Där upphör jobbjakten för dagen och arbetsförmedlarna drar sig tillbaka för att sammanställa sina resultat.
Av de totalt 60 besökta arbetsgivarna i Piteå visade det sig att elva behöver anställa personal. Jobbjakten gav också 29 arbetspraktikplatser. Ytterligare ett tiotal arbetsgivare vill bli kontaktade till hösten angående praktikplatser.

Fotnot
: Jobbjakten genomfördes också i Älvsbyn. Vissa företag besöktes redan under onsdagkvällen.
FAKTA Arbetsmarknadspolitiska program
Arbetspraktik
För den som är arbetslös och har fyllt 25 år. Arbetsförmedlingen kan erbjuda arbetspraktik hos privata och offentliga arbetsgivare eller ideella organisationer. Praktiken ska normalt ske på heltid och pågå i högst sex månader. Deltagarna får aktivitetsstöd från Försäkringskassan.
Nystartsjobb
För långtidsarbetslösa och för nyanlända invandrare. När en arbetsgivare anställer en person som varit utan jobb i minst 12 månader (sex månader för ungdomar) får arbetsgivaren ekonomisk kompensation. Är den anställde under 26 år får arbetsgivaren ett stöd som motsvarar arbetsgivaravgiften. I övriga fall får arbetsgivaren motsvarande dubbel arbetsgivaravgift. Ersättningen utgår normalt lika länge som den anställde varit arbetslös. För personer under 26 år maximalt ett år. För de som fyllt 55 år gäller dubbla tiden.
Arbetsgivaren kan få stödet för alla sorters anställningar: tillsvidare-, prov- eller visstidsanställning. Nystartsjobbet behöver inte ha förmedlats via Arbetsförmedlingen. Däremot fattas beslutet om stöd för nystartsjobb av Arbetsförmedlingen.
Instegsjobb
För personer med uppehållstillstånd som nyligen kommit till Sverige. När en arbetsgivare anställer någon som fått uppehållstillstånd inom de senaste 36 månaderna och den nya medarbetaren samtidigt läser svenska för invandrare, kan staten stå för lönekostnaden. Dock högst 750 kronor per dag. Den som anställs ska vara arbetssökande eller inskriven hos arbetsförmedlingen. Stödet ges för sex månader i taget.
Jobbgaranti för ungdomar
För den som är 16 till och med 24 år och har varit arbetslös samt inskriven hos Arbetsförmedlingen tre månader i sträck. Även för den som arbetar deltid eller har timanställning och är berättigad till arbetslöshetsersättning.
Inledningsvis, cirka tre månader, omfattar garantin fördjupad kartläggning, studie- och yrkesvägledning och jobbsökaraktiviteter med coachning. Därefter kombineras det med arbetspraktik eller utbildning. Ersättning betalas ut i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
Jobb- och utvecklingsgarantin
För långtidsarbetslösa. Innehåller tre faser. I fas ett, längst 150 dagar, är huvudaktiviteten jobbsökande med coachning. I fas två är aktiviteterna förlagda till en arbetsplats, exempelvis arbetspraktik eller arbetsträning. Den tredje fasen inträder efter 450 ersättningsdagar. Deltagaren erbjuds då sysselsättning hos en arbetsgivare i högst två år och ska under tiden fortsätta att söka jobb. Arbetsgivaren betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar och får 225 kronor per person och dag för att täcka handledarkostnader med mera.
Deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas ett och två har rätt till aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. I fas tre kan man få aktivitetsstöd eller, om man inte uppfyller villkoren, försörjningsstöd från kommunen.
Källa: Arbetsförmedlingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om