I nära omsorgsarbete gäller basala vårdhygienrutiner, plastförkläde och handskar. Vid misstänkt smitta ska visir och munskydd användas.
I skyddsombudsstoppet konstateras att brukaren inte kan förmedla när hen ska hosta eller nysa varför skyddsombudet krävde långärmad skyddsrock för att arbetet skulle få återupptas.
Leena Leijon är avdelningschef för personlig assistans.
– Jag kan förstå rädslan som finns men följer man basala vårdhygienrutiner och använder skyddsutrustningen i riktlinjerna så är man skyddad. Får man en nysning mot armen så tvättar och spritar man sig och ser till att ha ombyte.
Hon konstaterar att det var lång ärm som gällde i början av pandemin men att riktlinjerna ändrats. Idag räcker det med kort ärm enligt Folkhälsomyndigheten.
– Jag förstår att det kan uppstå otrygghet när man trappar ner och vi har kanske inte lyckats trygga personalen i detta.
I det aktuella fallet försågs personalen med långärmad skyddsrock så att arbetet direkt kunde återupptas men efter dialog med Arbetsmiljöverket kom beskedet att långärmad skyddsrock inte behövdes.
Är det en kostnadsfråga att ni inte tillhandahåller långärmade skyddsrockar om det gör personalen tryggare?
– Vårt uppdrag är att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi vill att vår personal också gör det. Kostnaden är inte det avgörande.
Varken det aktuella skyddsombudet eller Kommunals huvudskyddsombud i Piteå vill kommentera ärendet.