Arbetet för ett porrfritt Piteå har stannat av

En kommun fri från porr. Riktigt så blev det inte i Piteå. Faktum är att det stannade som en tankefigur. I dag är det ingen som driver frågan.

Niklas Svenlin tycker att man i första hand ska rikta in sig på normer och värderingar, även bland vuxna. Att kämpa mot porren ser han som ett långsiktigt projekt som någon måste ta tag i och driva.(Arkivbild)

Niklas Svenlin tycker att man i första hand ska rikta in sig på normer och värderingar, även bland vuxna. Att kämpa mot porren ser han som ett långsiktigt projekt som någon måste ta tag i och driva.(Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-01-26 00:15
PT berättade i somras om Niklas Svenlin, anställd på OKQ8 i Piteå, som kände sig kränkt av att tvingas befatta sig med pornografiska tidningar i butiken. Det ledde till en facklig strid och hot om bojkott. Några dagar senare beslöt bensinstationens chef, Mikael Åström, att porrtidningarna skulle bort ur sortimentet.
Hopp om kedjeeffekt
I samma veva lanserade Mikael Åström idén om ett porrfritt Piteå. En uppmaning om samarbete riktades till det lokala näringslivet och företrädare för den offentliga sektorn. Den 30 juni 2008 sa Åström i PT att "...om hela Piteå gick ihop skulle det så småningom kunna ge en kedjeeffekt i resten av landet."
Direkten Spelcity hoppade på tåget direkt, men sedan blev det tyst.
Så vad hände?
- Ingenting. Jag skickade ut en passning, men fick inget gensvar. Porrtidningarna i vår butik är borta, men förhoppningen var att fler skulle reagera, säger Mikael Åström.
En som reagerade då var Hans Hansson, förvaltningschef för Kultur Fritid, som i ett öppet brev angrep OKQ8 innan de tog bort porren.
- Det var min personliga uppfattning som medlem i OKQ8.
Mikael Åström hävdar att ingen nappade på ett porrfritt Piteå.
Är det inte en fråga för det manliga nätverket mot mäns våld mot kvinnor?
- Nej, vi har inte tagit tag i frågan. Visst har jag synpunkter på porren, men nätverkets roll är en annan. Ibland måste man välja sina strider, säger Hans Hansson.
Vad säger då den tidigare anställde Niklas Svenlin, som numera bor i Umeå.
- Jag är realist och inser det svåra med att utrota porren i Piteå. Vem ska diktera det? Men visst skulle det gå att driva ett projekt om någon tog tag i det. Porrfria butiker, absolut, men framför allt strukturella förändringar. Kommunen kunde vara tydlig i upphandlingar och hotellboende.
- Den viktigaste biten är nog att rikta in sig på normer och värderingar. Även bland vuxna. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Niklas Svenlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om