Inom landstingets 32 vårdcentraler i länet arbetar i dag 120 distriktsläkare och 60 ST-läkare. För att nå full bemanning skulle det krävas ytterligare 30 till 35 distriktsläkare. Primärvården är också den verksamhet som lägger mest pengar på stafettläkare.
- Det är det vi tampas med. Vi är en av flera organisationer i landet som har läkarbrist och för att täcka upp tar vi in stafettläkare där det behövs för att lösa det uppdrag vi har, säger Marcus Claesson, läkarrekryterare för primärvården inom Norrbottens läns landsting.
Han är den sammanhållande länken i rekryteringsarbetet men mycket av rekryteringen görs av vårdcentralerna ute i länet.
Claesson beskriver att man arbetar på flera fronter. En av dem är att möta läkarstudenter i ett tidigt skede i utbildningen.
- Vi försöker knyta upp dem till sommarjobb och praktik. Vi försöker knyta en tidig kontakt både med studenter från Norrbotten och med de andra som är intresserade av att flytta hit.
Man riktar även in sig mot AT- och ST-läkare. Cirka 3000 svenskar studerar till läkare i andra europeiska länder. Även bland dem försöker Norrbottens läns landsting rekrytera.
- De vill inget annat än att komma in på den svenska arbetsmarknaden och där skapar vi kontakter.
Landstinget rekryterar även på traditionella sätt med annonser och medverkar på event. Ett nyare grepp är dock att synas på exempelvis sociala medier för människor som inte aktivt letar nytt jobb.
- Vi har gjort ett test med annonser på Blocket och synas den vägen för att försöka fånga passiva jobbsökanden och så ett frö. Vi behöver också vidga våra vyer och bredda våra sökvägar.
Marcus Claesson säger att det generellt sett är enklare att rekrytera läkare till städer än till glesbygd.
- Men det är olika vad som driver människor. 90 procent av jobbet är detsamma oavsett var du jobbar. Vissa vill till glesbygden.