I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver ansvariga på företaget att olyckan inträffade vid uppförandet av en komplementbyggnad till ett flerbostadshus i Mälardalen.
Väggarna levererades i färdiga block för montering direkt på en betongplatta på marken.
Innan väggarna skruvades fast stöttades de upp provisoriskt av särskilda stöd som Lindbäcks hyrde in av ett annat företag. När byggarbetaren monterade bort stöttorna till en av mellanväggarna visade det sig att den inte var fastsatt.
Väggen började glida och Lindbäcksarbetaren försökte hålla emot men orkade inte. Följden blev att väggen föll och personen hamnade under blocket.
Den anställde lyckades vrida sig och nå en telefon och kalla på hjälp. Vid ett läkarbesök efter olyckan konstaterades det att den anställde brutit ett revben och fått blåmärken samt svullnader.
Företagsledningen ser allvarligt på det inträffade.
– Det här har aldrig hänt förut hos oss och det är jätteallvarligt. En anställd gjorde sig illa, men inte jätteallvarligt så vi hade på ett sätt tur. Jag har begärt en utredning kring hur det kunde inträffa och den utredningen är ännu i sin linda, säger David Sundström, vd på Lindbäcks bygg.
Han beskriver flera orsaker till att olyckan kan ha inträffat, varav brist på kommunikation är en av dem.
– Vi fick sjukfrånvaro på två bärande personer i just det här arbetsmomentet, som var i den platsbyggda delen av projektet, och vi klarade inte av att bära över kommunikationen till ett nytt arbetslag om vad som gjorts och inte gjorts. Det antogs att väggen var färdig, men det var den inte, säger Sundström.
Stress hos de anställda kan också ha bidragit till olyckan eftersom det var viktigt att lämna tillbaka stöttorna i tid.
Nu vidtar Lindbäcks bygg åtgärder för att undvika att liknande olyckor inträffar igen.
– Olyckor uppstår när saker inte går som det är tänkt och det är därför vi ska göra riskanalyser och skapa förståelse för vad som händer om det otänkbara inträffar. Just den här risken har vi inte sett att den kunde uppstå. Det ska inte hända, det är jättedåligt, säger David Sundström.
Arbetsmiljöverkets utredning kan vara en bra hjälp för Lindbäcks egen analys tror Sundström.
– Men till syvende och sist är det vi som är ansvariga för vårt systematiska arbetsmiljöarbete och vi behöver vidta de åtgärder som krävs för att det här inte ska hända igen, säger han.