"Sparchocken" debatterades på nämnden

Är de planerade nedskärningarna i skolan en sparchock eller inte? Nämndsledamoten Marita Björkman Forsman (S) ställde sig frågande till formuleringen och vände sig till cheferna för svar. "Frågar du eleverna på musik och dansskolan skulle de nog säga att det är en chock", säger Elice Ökvist, grundskolechef.

Marita Björkman Forsman (S), till vänster, ville veta om cheferna anser att nedskärningarna är en sparchock.

Marita Björkman Forsman (S), till vänster, ville veta om cheferna anser att nedskärningarna är en sparchock.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-01-18 20:30

Ingen vill kalla de aviserade nedskärningarna i skolan för besparingar. "Omfördelningar" är uttrycket som används av både politiker och tjänstepersoner på Piteå kommun. En av flera som däremot slinter med tungan och använder det förbjudna ordet är grundskolechefen Elice Ökvist som snabbt rättar sig inför nämnden.

– Vi måste försöka spara, eller omfördela, ändrar hon till.

Marita Björkman Forsman (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, lyfte bland annat uttrycket "sparchock i skolan" som använts om de föreslagna nedskärningarna.

– I media och i den här namninsamlingen pratar man om en sparchock för skolan. Är det här en sparchock för er? Jag tycker att ni har verkat ganska lugna när ni presenterat besparingarna, säger hon och vänder sig till cheferna för elevhälsa, grundskola, förskola och gymnasie.

undefined
Elice Ökvist, avdelningschef för grundskolan, skulle inte använda ordet chock men förstår om andra skulle göra det.

Elice Ökvist, avdelningschef för grundskolan som ska omfördela cirka 6 miljoner kronor, vill inte använda ordet chock om förslagen.

– Skulle du fråga eleverna på musik och dansskolan så skulle de nog svara att det är en chock. Skulle du fråga musikskolan så skulle de nog säga att det är en chock. Det beror på vem du frågar. Jag skulle inte använda det ordet dock, men det är klart att det får konsekvenser, säger hon.

Elisabeth Fjällström, avdelningschef för förskolan, säger att besparingarna kan tolkas olika beroende på hur man påverkas.

– Det är klart att det blir konsekvenser när man pratar om att tjänster och program ska bort. Vi kan inte erbjuda samma service som vi har haft tidigare. Det är viktigt att vi tjänstemän ger en så tydlig bild som möjligt över vilka konsekvenser det får. 

undefined
Gymnasiechefen Britta Dahlén är tydlig med att förslaget får konsekvenser. "Det är ganska ingripande för vår verksamhet."

Gymnasiechefen Britta Dahlén säger att Strömbackaskolan påverkas rätt mycket av förslagen.

– Omfördelningarna har landat rätt mycket på oss och det är klart att många tycker att det är ganska ingripande för vår verksamhet, säger hon.

Hon konstaterar att hur förslagen tolkas handlar mycket om hur debatten speglas i media.

– Som det är nu har det varit mycket fokus på vår socialpedagog på gymnasiet. Den befattningen eller funktionen har bara varit en termin. Skolan står inte och faller med den befattningen om man tänker på ordet sparchock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!