Apotekspersonal positiv trots förlorat monopol
Apotekets monopol är snart ett minne blott. I november finns huvudvärkstabletter och nässpray i matbutikernas hyllor. Apotekschefen Katrin Marklund på Falken tycker ändå att förändringarna är mestadels positiva.
På apoteket är chefen Katrin Marklund och hennes personal mer oroliga över vilka apotek som kommer att säljas ut efter sommaren.FOTO: Robert Lundberg
Foto: Robert Lundberg
- Det är mest positivt men jag vill trycka på att den bästa rådgivningen fortfarande finns på apoteket, säger Katrin Marklund, apotekschef på Falken.
Åldersgräns
Reformen leder givetvis till att tillgången på receptfria mediciner ökar. Nästan alla dygnets timmar ska det vara möjligt att köpa värktabletter till sina sjuka barn och äldre ska inte behöva åka in till centralorterna för inköp utan recept. Katrin Marklund håller helt med om att tillgängligheten blir större. Apoteket kan aldrig konkurrera med en nattöppen bensinmack. Nu kan man till exempel köpa alvedon kvällstid till en sjuk son, menar hon.
- Men man får inte glömma bort att fast de är receptfria så är de inte harmlösa. Även de kan vara farliga om man blandar dem med receptbelagda mediciner och måste användas på rätt sätt.
Annan del oroar
På grund av de risker som trots allt finns, tycker Katrin Marklund att den satta åldersgränsen på 18 år är helt riktig. Även socialminister Göran Hägglund (KD) trycker i regeringens förslag på att tillgängligheten inte får ske på bekostnad av säkerheten. Därför ska också läkemedel finnas åtskiljt i butiken och under uppsikt av personal.
Största oron hos apotekspersonalen i Piteå rör inte det sista steget med mediciner utanför apoteken. I juni presenteras alltså vilka apotek som kommer förbli statliga och vilka som kommer att drivas av privata företag. Nu råder en oviss tid då man inte vet hur det ser ut till hösten. Vill det sig illa så kan anställda vid de två apoteken i Piteå centrum (Renen och Falken) komma att bli konkurrenter.
- En del kunder frågar och är oroliga om vi ska lägga ner, berättar Katrin Marklund.
Innan mediciner i matvarubutiker är ett faktum är det så klart svårt att sia om hur apotekens besökare kommer att reagera men Katrin Marklund tror inte att man kommer att behöva slå igen eller minska verksamheten på annat sätt.
- Om man ska gissa går försäljningen ner, och visst, det är ovisst nu men jag är över lag positiv till förändringarna. Allt det här är på gång, men än vet vi så lite, säger
Katrin Marklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!