Att fittan stod i fokus rådde det inget större tvivel om. Pärlbrickor lades, lerstatyer skapades och armband träddes när RFSU anordnade ”Fittan i fokus” på Kaleido. Den gemensamma nämnaren var det kvinnliga könsorganet som fick ta plasts på alla sätt möjliga.
På scenen stod Alexandra Nyman, kreatören bakom företaget Supershero. Under en fyrtio minuters föreläsning pratade hon om allt från mens till gynekologundersökningar. Hon inleder med ett autentiskt klassrumsscenario från när hon var elva, och en klasskamrat skrek könsord som påföljd av en tå i en möbel.
– FITTAAA! skriker han. Och jag säger emot, att han inte får använda ordet som ett skällsord. ”Han sa det inte till dig, ta det inte personligt”, fick jag höra. Men jag tar det personligt, och det är det jag arbetar kring nu – att ta tillbaka ordet. För pussy är power!
Alexandra berättar efteråt att det inte alls är så enkelt som det kan verka att radera tabubeläggningen kring det kvinnliga könet.
– Att säga fitta bland folk är fortfarande ögonbrynshöjande, och visst får jag reaktioner. Min mamma tycker till exempel det är jobbigt när jag säger ”fitta” eller ”pussy”. Orden är så ihopkoppplade med något negativt och har dragits genom smutsen i alla tider, och det är invant. Förändring är läskigt, men om jag kommer och tycker det är det självklaraste i världen kommer andra kanske inse det också.
Under föreläsningen pysslas vaginor i alla möjliga former. På plats finns bland andra Jacqueline Widerfjell.
– Jag tycker det är en jättebra sak att man tar upp fittan och sexualitet, det är något man sällan pratar om annars, säger hon.
Hur tycker du kvällen har varit?
– Man stärker verkligen sitt eget kön, och får en positivit syn på sin sexualitet. Det har varit stärkande och roligt.
Bakom evenemanget står RFSU Luleå, som arbetar med sexualpolitik i hela Norrbotten. Nadja Nilsson är ordförande i styrelsen och beskriver ”Fittan i fokus” som ett tryggt rum att uppmärksamma fittan och inte låta tabuet finnas kvar.
– Det är ett statement. Vi tänker också att man i det skapande klimatet lättare kan nå kunskap, säger hon och syftar på hantverket som pågår under hela kvällen.
Finns det någon speciell anledning att männen är uteslutna i kväll?
– Män får alltid ta plats. Nu ska kvinnan få göra det. Det finns patriarkala strukturer i samhället, innan vi når en jämställdhet behövs såna här sammanhang.