Sedan handikappridningen drog igång på Piteå Ridklubb i mitten av 80-talet har dock bara mindre klubbtävlingar anordnats, men i helgen var det dags för en (nästan) officiell dressyrtävling med konkurrenter från Skellefteå på plats.
- Nu gör vi det på riktigt för första gången! säger Nina Lundmark som varit med från starten inom handikappsektionen vid
Piteå ridklubb.
En annan veteran är Lasse Jonsson som var tolv år då handikappridningen startade.
- Jag rider alltid på torsdagar, det är så roligt! säger Lasse och pustar ut efter sin prestation i den näst svåraste dressyrklassen.
Han berättar att han även har sin arbetsplats på Piteå ridklubb och hjälper till att mocka och hämta foder.
Stärker självkänslan
Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en stor handikappverksamhet, men tävlingen i Piteå var den första av sitt slag i Norrbotten.
Erfarenheter visar att ridning har mycket positiva effekter för funktionshindrade. De blir mer avspända, får bättre rörlighet, koordination, koncentration och bättre självkänsla:
- Ridning ger många bra effekter, många handikappade är inte så upprätade i vanliga fall, särskilt inte dem som sitter i rullstol. Men inom ridningen är vi väldigt noga med att man ska sitta rakt och ha rätt hållning på hästryggen, säger Annakari Karlsson, handikappinstruktör på Piteå ridklubb.
Klassisk prisutdelning
Hon menar också att många som från början är blyga, vågar öppna upp mer när de sitter på hästryggen.
För Lars Jonsson, Helena Lundqvist och Fanny Eklund var nöjda med sin dag som slutade med klassisk prisutdelning och sedan fika uppe i cafeterian.