Antibiotikaresistens ett stort problem

Antibiotikaresistens är ett stort problem och det kommer att fortsätta öka. Norrbotten är ett län där antibiotikaanvändningen är bland de högsta i landet. – Jag är bekymrad över situationen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

God hygien är A och O inom vården, såväl av djur som av människor, för att förhindra spridning av resistenta bakterier. Djur har blivit bärare av MRSA och kan smitta människor. (Arkivbild)

God hygien är A och O inom vården, såväl av djur som av människor, för att förhindra spridning av resistenta bakterier. Djur har blivit bärare av MRSA och kan smitta människor. (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2015-11-18 09:10

Spridningen mellan landstingens antibiotikaanvändning är stor. Störst är användningen av antibiotika i Stockholm, följt av Skåne och Uppsala. Västerbotten, Jämtland och Gävleborg är de län där det sålts minst antibiotika under det senaste året. Minst användes i Västerbotten.

Under perioden 1 november 2014 till 31 oktober 2015 minskade den totala antibiotikaförsäljningen på recept marginellt i riket, jämfört med motsvarande period föregående år. Från 326 recept per tusen invånare till 325, enligt Folkhälsomyndighetens kvartalsrapport.

– Det är något lurt med statistiken, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt och syftar på att Norrbotten liksom Västerbotten ligger i topp i landet vad gäller antibiotikaanvändning inom slutenvården. Med båda länen har låg användning inom öppenvården.

Kvicksand

Att länet ligger över riksgenomsnittet är inte bra och det borde inte vara så, menar Nystedt som är bekymrad.

– Vi saknar viss vård, som thorax och mer avancerad cancervård i länet och vid dessa kliniker används av förståeliga skäl mer antibiotika.

Användandet måste minska för att stoppa spridning av resistens. Varje år dör 37000 Européer på grund av infektioner med resistenta bakterier.

– Jämfört med övriga Europa ligger vi bra till i Sverige. Finessen är att inte hamna i resistentträsket, det blir som kvicksand i sjukvården och är man väl där är det svårt att komma loss. Jag skulle inte vilja ligga på sjukhus i Italien eller Grekland där de har enorma problem med resistenta bakterier.

Läs också: "Superbakterier - hotet mot folkhälsan"

Hot mot hälsan

Varför Norrbotten ligger dåligt till jämfört med resten av landet är ingen enkel fråga att svara på.

–  Resistenta bakterier är ett enormt framtida hot mot folkhälsan och jag har tjatat om detta i många år men tydligen inte nog. Det är inte bra och vi måste få styr på användandet. Vi har antibiotikaansvariga läkare på hälsocentraler och kliniker. De ska för information som vi ger vidare till alla anställda. På en del ställen fungerar det bra medan det är sämre på andra. Vi måste bli mer intensiva och informera mer. Traditioner är svåra att bryta.

Vid Kiruna lasarett har man alltid legat högt i utskrivningen av antibiotika och det försämrar statistiken för resten av länet.

– Det är svårt att motivera varför. Men man måste alltid tänka på vad som händer när man sätter in antibiotika. Normalfloran dör också men de resistenta dör inte så de kan växa till sig och må gott.

I dag onsdag uppmärksammas europeiska antibiotikadagen. Här i Sverige kommer 23 myndigheter och organisationer gå samman i en gemensam insats för att öka kunskapen om antibiotika och vikten av att bara använda antibiotika när det gör nytta, för att få ner användningen.

- Det handlar om enkla råd, som att se till att tvätta händerna för att hindra smittspridning så gott det går och att aldrig ta antibiotika i onödan, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om