23 januari i år fanns 3 780 företag i Piteå kommun, av dem ligger 1 280 på landsbygden där definitionen handlar om näringar utanför Öjebyn norrut och Bergsviken söderut.
1 426 är registrerade som aktiebolag, resterande fungerar i former som enskilda firmor och handelsbolag.
Ulf Fjällström och kollegan Hans Ruthberg vid Näringsliv och samhälle är nöjda över den utveckling där företagen omsätter mer och att antalet kvinnliga vd ökat.
– Förra året fick vi 75 nya företag. 25 försvann av olika anledningar där vi alltså har ett nettotillskott med 50,och det är förstås positivt, säger Ulf Fjällström.
Under 2012 ökade företagande kring musik, media och dans med tio procent, förra året ökade näringarna inom hälsa och rehabilitering med 25 procent.
Rot och Rut bidrar
Han ser flera orsaker till att antalet ökar.
– Det ena är konjunkturläget. Andra faktorer är rot och rutavdragen som genererar nya företag,och fastighetssidan gynnas av det låga ränteläget, exemplifierar Ulf Fjällström.
Företagande på landsbygden kännetecknas i hög utsträckning av skoglig verksamhet, jordbruksverksamhet, samt åkeri och maskinnäringar.
Går en del näringar upp minskar dock andra. Under 2013 sjönk antalet nyregistreringar av handel med 25 procent jämfört med 2012.
– Det är tufft att få lönsamhet i butikerna. Det är svårt att ta fem-sex år med röda siffror, och uthålligheten är för låg.
Ulf Fjällström och Hans Ruthberg saknar också elektronikföretag, det finns inga sådana i Piteå.
Starta eget borta
Handläggarna vid enheten är dessutom inte glada över att det generella starta eget bidraget till nyföretagande försvunnit.
– Under 2013 fanns möjligheten till starta eget bidrag för blivande företag kvar, men det har fasats ut. I dag ges det enbart till långtidsarbetslösa, handikappade och till utlandsfödda, andra kan inte få det. Detta är bedrövlig dåligt och stimulerar inte till nyföretagande, säger Hans Ruthberg.
Ulf Fjällström betonar att en person ska inte starta egenföretag utifrån bidrag.
– Men stödet har varit till stor hjälp för många. Nu blir det än mer viktigt att den som startar ser över sin affärsplan, att den håller i verkligheten, säger Ulf Fjällström, som pekar på att enheten arbetar aktivt för att stödja både nya och befintliga företag.
– Vi har informationsträffar för nystartade, arrangerar kvällsföreläsningar, vi har frukostmöten och mycket handlar om att styra företagen i bra nätverk, säger Hans Ruthberg.