JURIDIK-FRÅGAN
Utgångspunkten är förstås att man som konsument själv är ansvarig för hur man placerar sina pengar i till exempel aktiefonder. Men den som lämnar en finansiell rådgivning har också ett ansvar för vilka råd han eller hon lämnar. Detta ansvar bestäms av lagen om finansiell rådgivning.
Lagen gäller när en näringsidkare ger finansiell rådgivning till en konsument. Exempel på näringsidkare som kan omfattas är banker och fondbolag. Det ska vara fråga om råd om placeringar i till exempel aktier, fonder och obligationer. Placering på vanliga bankkonton omfattas däremot inte och inte heller rådgivning om krediter.
För att lagen ska gälla ska rådgivningen ha inneburit någon form av personliga rekommendationer. Mer allmän information och marknadsföring omfattas inte av lagen. De som lämnar råd ska därför tydligt skilja på vad som är placeringsråd respektive marknadsföring eller information.
Den som lämnar rådgivning till konsumenter ska ha tillräcklig kunskap. I kravet på kunskap ligger att kunna göra en bedömning av vad du som konsument informerar rådgivaren om men också att ha kunskap om de finansiella instrument som är aktuella vid rådgivningen. Den som lämnar rådgivning till konsumenter ska ha gjort ett kunskapstest med godkänt resultat. Det krävs också att den som ger finansiell rådgivning uppdaterar sina kunskaper.
Rådgivaren ska dokumentera vad som sagts och de råd som getts vid rådgivningstillfället. Syftet med att dokumentera vad som förevarit vid rådgivningstillfället är bland annat att i efterhand kunna avgöra på vilka grunder rådgivaren lämnat sina råd. En rådgivare är också skyldig att avråda dig från placeringar som inte kan anses som lämpliga för dig.
Om placeringarna inte motsvarar förväntningarna så kan man som konsument tycka att de råd man fick från sin rådgivare inte var så bra. Om rådgivaren av vårdslöshet inte följt reglerna i rådgivningslagen och det har samband med konsumentens skada kan det finnas rätt till ersättning. Notera att det inte är tillräckligt att dina placeringar har gått dåligt och att du har drabbats av förluster för att rådgivaren ska kunna bedömas som vårdslös i sin rådgivning. Om du anser att din rådgivare har agerat felaktigt på något sätt och du märker att du drabbats av någon ekonomisk skada ska du direkt vända dig till rådgivaren och informera denne om felet. Det kallas att reklamera. Har du reklamerat hos din rådgivare och ställt krav på någon form av ersättning som denne inte går med på kan du få saken prövad. Du kan då vända dig till Allmänna reklamationsnämnden eller till tingsrätten.