Anställda oförstående till Setraledningens beslut

I 37 år har Olof Wiklund, 53, jobbat på Lövholmssågen. Han har svårt att förstå ägarnas nedläggningsplaner av ett modernt och fungerande sågverk, men inser att dagarna sannolikt är räknade.- Det känns tungt. Jag har aldrig varit arbetslös, men nu tvingas man fundera över hur allt ska bli.

Olof Wiklund, 53, började på Lövholmssågen som 16-åring. Nu riskerar han att bli arbetslös för första gången i sitt liv.

Olof Wiklund, 53, började på Lövholmssågen som 16-åring. Nu riskerar han att bli arbetslös för första gången i sitt liv.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-04-17 06:00
Lukten av trä är frän och påtaglig, om än inte obehaglig. Bullret är öronbedövande för ett ovant öra, men inne i glaskuren vid sågverkets kantverk är det lugnare. Olof Wiklund håller koll på brädorna som matas fram i en aldrig sinande ström. Redan som 16-åring började han på Lövholmssågen i Piteå. Rutin och erfarenhet som få.
- Det är ju det här man kan. Jag kan inte förstå hur ägarna tänkter. Vi har närhet till råvaran och sågverket är modernt med hög produktionskapacitet. Det är många frågetecken kring det här beslutet, säger Olof Wiklund och stänger av verket.
Ren kapitalförstörelse
Det är dags för en kafferast med de andra tre kollegorna på kvällsskiftet. I kontrollrummet väntar Roger Eriksson, vice ordförande i facket, Mikael Bergvall och Börje Olofsson. Genom fönstret ser vi det enorma timmerupplaget. Två stora traktorer greppar timmerlass efter timmerlass och matar på till sågverket.
- Ska vi inte längre kunna leva på skogen? Att stänga känns som ren kapitalförstörelse. Det är bara vårt företag som inte tror att konjunkturerna vänder. Lövholmssågen har alla möjligheter att överleva. Setra gör det bra som kan se det annorlunda, säger Börje Olofsson ironiskt.
Olofsson är också gammal i gården och räknar in 33 tjänsteår på sågen. Han är 52 år och trivs bra med sitt jobb.
- Vi hoppas ju att Sveaskog ska ta ett ansvar. Eller att någon ny ägare kan ta vid. Det känns för trist att ett så anrikt företag ska läggas ner.
Lövholmssågen har sågat timmer sedan 1871 och även om Setras ledning verkar ha bestämt sig så vill inte Roger Eriksson ge upp.
- Än är inte anläggningen skrotad. Jag har suttit med i de märkliga mbl-förhandlingarna. Ledningen håller med oss om det mesta, men vill ändå lägga ner. Lövholmssågen är modern och de senaste åren har man investerat för 185 miljoner kronor, säger Eriksson och berättar om den moderna klentimmersågen som knappt körs längre, om den nya pannan, den stora torkkapaciteten och andra finesser.
Inte gett upp
- Vi är det sågverk som har bäst utvecklingsmöjligheter för framtiden.
Du har inte gett upp?
- Nej, vi har inte ens haft lokala förhandlingar och snart ska Setra ha sin stämma. Sveaskog är fortfarande ett hopp, säger Roger
Eriksson.
Men om ägarna inte lyssnar stannar sågen efter midsommar och till hösten blir det riktigt tyst där ute på Lövholmen.
FAKTA Lövholmssågen
Förhandlingarna mellan fack och koncernledning berör 70- talet anställda vid Lövholmens såg.
Av dessa har drygt 60 tillsvidareanställningar, tiotalet är visstidsanställda. Utöver dessa tillkommer ytterligare sju, åtta underleverantörer.
Efter att Lövholmens såg och sågen i Färila i Ljusdal, med lika många anställda lagts ner, räknar Setra att 2010 göra en resultatförbättring med cirka 100 miljoner kronor.
Nedläggningarna av Lövholmen och Färila motsvarar en årsvolym på cirka 350 000 kubikmeter sågad vara.
Sedan hösten 2007, har Setra totalt minskat produktionsnivån med 25 procent eller med cirka 500 000 kubikmeter.
Mellan åren 2007 och 2008 gjorde Setra Group en resultatförsämring med nära en miljard kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om