- Det är inte så att kvinnor är sämre, men fysiskt har de inte samma förutsättningar. Det här handlar om säkerheten för så väl intagna som anställda. Det behövs helt enkelt fler män annars blir det i slutänden ett arbetsmiljöproblem. Folk törs inte gå till jobbet, säger Torbjörn Gustavsson, fackligt platsombud i Öjebyn.
När de tre tjänsterna utlystes förordades att tre män, som sedan flera år jobbar inom verksamheten i Öjebyn, skulle ha tjänsterna, men Kommunal följde strikt laslistan och hävdade att det enda som har betydelse är relevant utbildning, det vill säga undersköterska med skötarkompetens.
- Vi tappar tre erfarna män och får tre kvinnor i stället. Då undergrävs verksamheten här. Vi tar ju emot patienter som länets övriga akutpsyk inte klarar av och folk från häktet. Facket vill inte förstå att det är speciella omständigheter som råder på rättspsyk, säger Gustavsson.
Märkligt beteende
Under tre veckors tid försökte Gustavsson få tag på Kommunals ombudsman Vanja Nyberg, men utan att lyckas. Till sist fick de anställda nog av det upplevt nonchalanta beteendet. Ett 50-tal anställda skrev under ett brev med hot om att lämna Kommunal.- Det är ett märkligt beteende när ombudsmän som vi medlemmar avlönar inte hör av sig.
Inte frångå Las
Efter brevet har Kommunal agerat. I början av maj ska ett möte mellan facket och de anställda hållas.- Vi hoppas att facket ska förstå vad som gäller här, säger Torbjörn Gustavsson.
Anna-Lena Eriksson, ordförande för Kommunal sektion 4 i Piteå, förstår att situationen är speciell på rättspsyk, men hon konstaterar samtidigt att facket inte kan frångå Las.
- Det här problemet inom psykiatrin är på intet sätt nytt, men vill man göra avsteg från Las måste det finnas dokumenterat varför och det är arbetsgivarens skyldighet att ordna det. Exempelvis en säkerhetsbemanning som tydliggör att så och så många män krävs för att trygga arbetsmiljön och verksamheten. Men det finns inte. Fast jag har hört att det är på gång nu, säger Anna-Lena
Eriksson.
Går det här problemet att lösa?
- Det hoppas jag, men vi värnar också de kvinnor som i så fall blir förbigångna. Det är upp till arbetsgivaren att agera och lösa den saken.