Inledde sexuell relation med patient på psykiatrin

En anställd inom vuxenpsykiatrin i Piteå inledde en sexuell relation med en inlagd patient. Region Norrbotten gjorde aldrig någon utredning efter övergreppet och nu anmäler man sig själv till Ivo.

Kvinnan var inlagd på vuxenpsykiatrin i Piteå när hon blev utnyttjad av en anställd. (Arkivbild)

Kvinnan var inlagd på vuxenpsykiatrin i Piteå när hon blev utnyttjad av en anställd. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

Piteå2021-05-10 06:00

Medarbetaren inledde relationen med kvinnan när hon vårdades på en sluten psykiatrisk avdelning. Relationen uppdagades och efter två månaders avstängning avskedades han.

Av utredningen som Region Norrbotten inledde ett år efter händelsen framgår att personalen under vårdtiden började skriva smickrande meddelanden till patienten. Medarbetaren tog de flesta av de dagliga samtalen med henne, följde med på undersökningar och gjorde så att hon fick förtroende för honom.

"Patienten upplever att denne var i en sårbar, utsatt situation, utan konsekvenstänk och att detta utnyttjades", står det i analysen.

Patienten, som visar tecken på posttraumatiskt stressyndrom efter händelsen, är kritisk till att hon inte blev omhändertagen och skyddad mot sig själv när relationen uppdagades. Inga avvikelser skrevs när kvinnan berättade om relationen, inte heller när mannen stängdes av från sitt arbete eller när patienten skrevs ut. Region Norrbotten genomförde ingen händelseanalys – bedömningen var att patienten inte lidit skada.

"Det finns inget som entydigt visar på att relationen som patienten etablerat under föregående vårdtid på något vis interagerat med vården och påverkat dennes mående negativt", konstaterades.

I den händelseanalys som gjorts i efterhand är bedömningen annorlunda.

"Patienten är alltid i underläge så det räknas som att patienten blir utnyttjad."

Analysteamet konstaterar att åtgärder fördröjts på grund av Regionens bristfälliga rutiner.

"Analysteamet har inte funnit någon dokumenterad rutin för handläggning vid liknande situationer och funderar om det kan vara för mycket fokus på arbetstagaren och för lite fokus på patienten."

Patienten har inte fått någon information efter det inträffade. Analysteamet konstaterar att HR utrett händelsen utifrån personalärendet men ser en förbättringspotential när det gäller uppföljningen av patienten. Man föreslår också att det alltid görs en referenskontroll samt introduktion vid nyanställningar.

"Det är viktigt att all personal har kunskap om att denna typ av händelser strider mot yrkesansvar och yrkesetik för vårdpersonal. Att patienten alltid är i underläge och att det räknas som att patienten blir utnyttjad."

Chefläkaren har i slutet av april anmält händelsen som en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!