Vindkraftsbolaget planerar för en etablering av tre havsbaserade vindkraftsparker till havs 15 kilometer från Jävre under namnet Bores krona. Enligt Svea vind offshore handlar det om 128 turbiner med en maximal höjd på 350 meter som ska kunna producera 12 terawattimmar (TWh) per år. I somras hade man ett samråd med allmänheten, och efter synpunkter krympte Svea vind offshore projektområdet. Det nya området presenterades för myndigheterna under deras samråd i förra veckan.
– Justeringen består i att vi har tagit bort den delen vi hade placerat över riksintresset rörligt friluftsliv och naturvård. Det kändes som en befogad påpekande att det var väl drastisk att lägga projektet över de riksintressen som finns, säger Barbro Grebacken, projektledare på Svea Vind Offshore, och fortsätter:
– Vi har även lagt in en kabelkorridor in mot Haraholmen med tänket att där skulle vätgas kunna tillverkas. Det har kommit fram i tidiga dialoger, med bland annat kommunen, att det finns plats där för ny industri. Eftersom vi vet att det kommer behövas vätgas i regionen så är det otroligt strategisk att kunna dra in ström till Haraholmen för att producera vätgas som man kan distribuera vidare.
Vad är din uppfattning om Piteås kommuns inställning till den här tilltänkta vindkraftparken?
– Jag upplever att det börjar sjunka in att behovet av energi i norra Norrland är väldigt stort, och med nuvarande tillgång till el blir det kämpigt om man ska klara av industrisatsningarna som pågår. På bara ett antal år räcker inte elen till trots att man under många år varit en överskottsproducent, säger Barbro Grebacken och fortsätter:
– Det är alltid så att man vill ha energi, men inte på sin egen gata. Det är en svår balansgång och vi kämpar på då vi är totalt övertygade att det här projektet kommer att behövas. Vi ser också att det är snabbast realiserbart i den här landsändan. Vi tror väldigt mycket på det här projektet.
Svea vind offshore behöver ett ja från antingen Luleå eller Piteå kommun.
– Säger båda kommunerna nej är det inte så mycket att snacka om, då blir det ingenting. Men eftersom nästan hälften ligger i Piteå och hälften i Luleå så är det fortfarande intressant att titta vidare på projektet även fast en av kommunerna skulle lägga sitt veto emot. Vi kommer att gneta på då vi ser att intresset för parken finns från industrin.
Enligt Barbro Grebacken ska bolaget nu sammanställa vad som kommit fram i de olika samråden.
– Sedan ska vi göra klar studierna som fortfarande pågår, däribland finns en nautisk riskanalys (risker och påverkan på sjöfarten) att göra. Det här ska in i miljökonsekvensbeskrivningen och då det är gjort ska en ansökan lämnas in.
När hoppas ni kunna lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen?
– Allt behöver vara klart innan vi kan lämna in en ansökan, men målet är att få in den under första delen av nästa år.
Svea vind offshore har valt att gå vidare med projektet trots att Försvarsmakten sagt nej till en etablering med hänsyn till försvarshemligheter. Men de har inte gett någon förklaring då man hänvisar till sekretess.
– Vi fortsätter att försöka hålla en dialog med Försvarsmakten, och det är en utmaning. I slutändan måste de komma med ett definitivt besked, och i extremfall är det efter att vi lämnat in ansökan. Då blir de tillfrågade som övriga remissinstanser.