Anrikt kondis får ny ägare
En schweizare tar över Ekbergs anrika konditori i Piteå.- Det är en livsdröm som går i uppfyllelse, säger Michael Bieri, 29, utbildad bagare och konditor.
Foto: Gunnar Westergren
För arton år sedan axlade Heikki Korpi och Matti Rissanen rörelsen som ägare och aktiva bagare.
- Men vi har passerat 60 och under en tid sökt en arvtagare, hela tiden med konditoriets bästa för ögonen, berättar Heikki Korpi.
Den smakfulla lösningen blev en schweizare; Michael Bieri, skolad bagare, konditor och livsmedelstekniker.
- Jag har arbetat i bageriet på Ekbergs sedan april i fjol och det här känns som en fantastisk utmaning, säger han på klockren svenska.
Det är onekligen slumpens skördar som fört 29-åringen till Piteå. 2005 kände Bieri "för lite äventyr" hemma i byn utanför Bern, och mer eller mindre blundade och tryckte fingret på en Europakarta.
"Korpilombolo", stod det där fingret landade.
Piteå nästa
- Jag flyttade dit, lyckades få jobb på ett bageri, träffade min nuvarande sambo och blev kvar i över ett år.
Efter en sejour på hemmaplan i Schweiz återvände Michael Bieri ånyo till Sverige i april 2008, och då till Piteå, ett bagarjobb på
Ekbergs och samboskap på orten.
Schweizernöt
- Mitt motto är att driva
Ekbergs vidare efter känt koncept, men utvecklat med en del specialitéer hemifrån, säger Bieri.
Vad detta innefattar har Heikki Korpi svar på direkt:
- Förmodligen tar han bort
finska pinnar ur sortimentet på bekostnad av schweizernöt.
Bieri ler. Finska pinnar blir kvar, liksom hela personalstocken vilket handlar om totalt tio anställda
varav flertalet på heltid.
FAKTA Ekbergs Konditori
1923 startade Hugo Ekberg det
företag han ledde i drygt 30 år
1957 tog mågen Henrik Lidman över
1991 såldes Ekbergs till bagarna Matti Rissanen och Heikki Korpi
1 juli 2009 tar schweizaren Michael Bieri över som ny ägare
företag han ledde i drygt 30 år
1957 tog mågen Henrik Lidman över
1991 såldes Ekbergs till bagarna Matti Rissanen och Heikki Korpi
1 juli 2009 tar schweizaren Michael Bieri över som ny ägare
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!