– Arne är en viktig del av Wiréns historia. Det kan inte finnas många bogserbåtar kvar från den här tiden, som fortfarande är i drift, säger Thomas Wirén, styrelseordförande för Marine Group AB.
I tidningen "Lubrikatorn" från 1993 finns dokumentation kring den båt som från början hette Roknäs. Den byggdes 1874 vid "Oskarshamns torrdocka & varv AB" för patron CA Hedqvist med flera i Piteå. 1875 inköptes den av Öhman & Co som 1892 sålde båten till Ångslups AB på Häggholmen. Hela tiden med Piteå som hemort.
Till Wiréns
1924 köpte Thomas Wiréns farfar Anton Wirén (grundade rederiet 1910) bogserbåten som då fått namnet Arne. Båten hade sysslat med bogseringar och passagerartrafik. 1926 togs ångpannan ut och ersattes av en motor. 1941 överfördes Arne till Wiréns rederi AB och fick då ny motor i form av en GM-diesel på 146 hästkrafter. 1986 överfördes Arne till Wirénsägda Kalix Sjötjänst där den opererade med diverse assistansuppdrag för att sedan komma tillbaka till Piteå i början av 1990-talet.
– I 50 år drog Arne timmer på Piteälven mellan Böle och dåvarande Assi, berättar Thomas Wirén, som uppger att båten gick ut 0530 på morgonen och hann under dagen dra två släp.
– Vi servade mest skogsindustrin och den verksamheten växte så farfar köpte på sig flera båtar, säger Thomas Wirén, idag senior adviser vid Marine Carrier (tidigare Wiréns rederi).
. Arne körde också passagerare från Norra kajen till bland annat Svartudden där det var dans. Biljetten kostade 10-15 öre och så fortsatte verksamheten under lång tid.
– Senare, under 1960-talet, arbetade Arne med att dra virke från Västerås, Köping och Södertälje genom Hammarbyslussen. Virket drogs sedan av större båtar upp till Husum med MoDo som köpare, förklarar Wirén.
Reservfartyg
1986 lades flottningen ned och efter det blev Arne reservfartyg där den utförde små assistanser.
– Han kom att ligga vid varvet på Sandholmen, säger Thomas Wirén, som beslöt att båten inte skulle gå skrotningsdöden till mötes. Anrika Arne skulle räddas.
– Vi tog beslut om renovering. 2013 skalade vi den helt tom, den blev som ett äggskal. Vi bytte plåtar, tillverkade helt ny hytt med modern utrustning och satte in en ny Scania diesel på 600 hästkrafter. Arne har behållit formen som den en gång såg ut, men egentligen är det en helt ny båt, säger Wirén, som uppger att renoveringen kostade 1,5 miljoner kronor och har utförts av Marine Crane på uppdrag av rederibolaget Marine Group.
2013 blev det premiärtur till Pite Rönnskär och Rönnskärsdagen.
Nu opererar båten i Värtahamnen i Stockholm där den drar pråmar i samband med att Värtahamnen byggs om.
– Den hamnade där eftersom vi fick jobb för vår kran Lodbrok. säger Thomas Wirén, som inte vet när Arne kommer hem igen.
– Nej. Så länge det finns jobb därnere blir Arne kvar.