Vad säger medlemmarna?
- Beslutet är fattat och alla har insett "hur läget är", men visst är det tråkigt. Det är en jättefin kyrka.
Kullenkyrkan drivs som samverkansprojekt mellan EFS Öjebyn och Piteå landsförsamling. Kyrkan ägs och drivs av EFS, men landsförsamlingen svarar för prästtjänsten. Sedan nio år tillbaka är det Helen Lindbäck som hållit i både gudstjänster, dop, vigslar, samtal, kafekvällar och "tjejgrupper".
- Jag har trivts väldigt bra där, men nu känner jag att tiden är mogen för att gå vidare. EFS flyttar in i Margretelund och jag behåller min tjänst inom Piteå landsförsamling och kommer att ägna mig mer åt Öjeby kyrka, säger Lindbäck till PT.
Inte råd med ungdomskonsulent
Hon ser försäljningen som en "förlängning" av det redan pågående samarbete mellan EFS och Svenska Kyrkan. De två parterna samarbetar också ihop exempelvis när det gäller Furubergskyrkan i Munksund och kyrkan i Infjärden.Det bor mycket barnfamiljer i området kring Kullenkyrkan och EFS Öjebyn har haft mycket aktiviteter för dem i kyrkan, men i dag finns inte ungdomskonsulenten kvar. Den hade inte EFS heller råd att ha kvar.
Margretelund är Piteå landsförsamlings församlingsgård och ligger intill Öjeby kyrka. Där finns gott om plats för EFS- föreningen.
Kullenkyrkan med tillhörande byggnader ligger tjusigt på en kulle i Öjebyn och har fungerat både som bostad, barnkollo, epidemisjukhus, kyrka och vandrarhem. Nu är det oklart vad som händer med byggnaden, någon klar köpare finns inte.
Det var på sommaren 1988 som EFS Öjebyn förvärvade den då illa medfarna Kullengården. Att restaurera byggnaderna tog flera år. Först 1990 stod annexet färdigt, 1993 invigdes kyrkan.
Piteå landsförsamling, som huserar i Margretelund, brottas i sin tur med egna ekonomiska bekymmer, som PT tidigare redogjort för. Därför avyttrar man nu bland annat Strömnäs kyrka som ligger ute till försäljning på Hemnet. Den funkisinspirerade bygganden har ett utgångpris på 1 150 000 kronor.