Äldre är överrepresenterade i statistiken över dödsbränder. Varje år rycker brandkåren ut till 6000 bostadsbränder i Sverige. Under vintern och inte minst runt jul och nyårshelgerna ökar bränderna drastiskt.
Ungefär 100 personer mister sina liv till följd av bränder varje år.
Hör inte larm
Att allt fler äldre bor kvar hemma kan vara en orsak till att de är överrepresenterade i dödsbrandstatistiken. Med hög ålder kommer nedsatt hörsel, dålig syn och sämre rörlighet vilket gör äldre extra utsatta.
En orsak till dödsbränderna bland äldre kan vara att man inte vaknar av larmet på grund av nedsatt hörsel och inte hinner ut i tid. Varje år mister över 100 svenskar livet i bränder, enligt Brandskyddsföreningen. Nio av tio av dessa dödsfall sker i hemmet.
Lyfta frågan
Räddningstjänsten i Piteå jobbar i nuläget inte aktivt med att informera om individanpassade hjälpmedel.
– Nej inte så men vi informerar i byar och ställen som har långt till räddningstjänsten. Vi berättar om vår förmåga och vad vi kan göra och om att det kan ta tid innan vi kommer fram. Vi berättar om vad man kan göra själv, säger Linda Bergmark, brandingenjör i Piteå.
Under året ska man satsa än mer på information och hur man kan arbeta förebyggande.
– Ja vi ska lyfta frågan och fundera mer på hur vi kan nå folk på bästa sätt. Kanske kommer vi in på individanpassade hjälpmedel också.
Varningssystem
Enligt Brandskyddsföreningen finns det ett behov att anpassa brandskyddet efter individens förutsättningar.
– Brandvarnare är ett bra skydd för många men vid nedsatt hörsel – som många äldre är drabbade av – kan även den vara svår att höra i tid. Därför finns kompletterande varningssystem med exempelvis ljud, ljus och vibrationer. När brandvarnare piper skickas signaler till en väckarklocka och sängvibrator som skickar ut höga ljud, intensiva blixtljus och vibrerar, säger Fredrik Ahlström, vid hörselhjälpmedelsföretaget Bellman & Symfon.
Förutom taktila och optiska larm finns spisvakter som larmar om spisen lämnas på eller något ryker för länge på spisen.