Ännu svårare att få LVU med diagnos

Enligt enhetschefen Carin Boström är tvångslagstiftningen mycket begränsad och en diagnos får aldrig användas för att omhänderta ett barn.

”Alltid när det är ett barn som har svårigheter så är man ju en hel familj som behöver hjälp”, säger Carin Boström, enhetschef för Stöd till barn och familjer. (Arkivbild)

”Alltid när det är ett barn som har svårigheter så är man ju en hel familj som behöver hjälp”, säger Carin Boström, enhetschef för Stöd till barn och familjer. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-11-18 20:58

Carin Boström är enhetschef vid Stöd till barn och familjer, Piteå kommun. Hon menar att socialtjänsten i Piteå alltid jobbar utifrån socialtjänstlagen.

– Vårt jobb är alltid att stötta familjer. Sen är det inte alltid säkert att familjer erbjuds det stöd de vill ha, säger hon.

– Vårt mål är att alla familjer som kontaktar oss ska få det stöd de behöver, men vad man vill ha och vad man behöver är inte alltid samma sak.

Enligt Boström kan föräldrar behöva stärkas i sin föräldraroll.

– Jag vet många föräldrar som fått stöd och hjälp. Vi förmedlar också kontakt med andra organisationer som kan vara till hjälp, till exempel Föräldraföreningen mot narkotika, FMN.

Carin Boström berättar att det i Piteå är Barnhabiliteringen och BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, som har huvudansvaret för unga med diagnoser.

– Vi kan hjälpa föräldrar att lotsas dit, säger hon.

Frivilliga insatser

I Lagen om vård av unga, LVU, finns det två paragrafer som myndigheter kan hänvisa till för att motivera ett tvångsomhändertagande.

– Den ena har att göra med barnets miljö och den andra handlar om den unges beteende. Oavsett vilken av paragraferna vi ansöker om så måste vi kunna bevisa att barnet får skador på sin hälsa och utveckling.

Dessutom måste det finnas en klar och konkret risk för skada i den unges hälsoutveckling.

– Det får inte vara en ringa, mindre betydande eller övergående risk. Men sen krävs det dessutom att barnet själv vill ta emot hjälpen, när det fyllt 15 år. Och när det gäller unga med diagnoser får aldrig diagnosen användas som skäl till omhändertagandet, säger Carin Boström.

Socialtjänsten måste försöka hjälpa den unge med många frivilliga insatser innan de kan gå in med en ansökan om LVU.

– Då gör vi en utredning där vi tittar på vad det finns för uppgifter om barnet. Sedan gör vi en bedömning av om det finns behov och vilja att ta emot resurser, säger Carin Boström.

När socialtjänsten gjort en ansökan om LVU är det Socialnämnden som beslutar om ansökan ska skickas vidare till förvaltningsrätten. I förvaltningsrätten hålls sedan en tingsrättsförhandling, som avgör om LVU ska sättas in.

FAKTA Lagen om vård av unga

Grunden för ett omhändertagande enligt LVU kan vara

att den unge lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk eller kriminalitet eller

att den unges föräldrar inte kan ge det stöd som han eller hon behöver för att få en bra uppväxt.

Missförhållandena ska riskera att skada den unges hälsa eller utveckling och frivillig vård ska inte räcka till i det enskilda fallet.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!