Från födseln har Annas son kämpat med frustration och svårighet att kommunicera, med ett allvarligt självskadebeteende som följd. Ilskan över att inte kunna uttrycka sina känslor fick snabbt svåra konsekvenser.
– När han var fem år ville han cykla ut framför en buss. För att han kände sig värdelös. Han har alltid känt sig värdelös, berättar Anna.
– Han kunde inte uttrycka vad han ville och kände och blev förbannad. Han ville ju inte göra illa andra, så han gjorde illa sig själv istället.
Anna, som egentligen heter något annat, har sedan dess kämpat för att vården ska ta problemet på allvar. Efter två utredningar fick sonen vid 12 års ålder äntligen sin ADHD-diagnos. En medicineringsplan med det amfetaminbaserade preparatet Elvanse tog vid, och skillnaden var omedelbar. Vardagsbestyr som tidigare varit omöjliga fungerar nu bra, och i skolan gör sonen bra ifrån sig.
– Det fungerar att göra läxor tillsammans, och i skolan är han klar med uppgifterna före de andra. Frustrationen är borta, han mår betydligt bättre psykiskt. Han har aldrig ens nämnt att han känner sig värdelös sedan dess.
Men känslan av trygghet blev kortvarig. När sonen fyllde 13 år fick Anna ett meddelande från vårdguiden 1177 om att sonen nu själv skulle bli ansvarig för sin medicinering online. Sedan 2019 krävs sekretessprövning för att föräldrar ska kunna ha digital insyn i barnens mediciner. Annas egna möjligheter att kunna följa upp sonens recept skulle ta slut vid födelsedagen. Anna berättar att hon oroas över att sonen vid ung ålder själv ska administrera och hantera narkotikaklassade mediciner.
– Jag tappar kontrollen över medicineringen. Min son har narkotikaklassade läkemedel utskrivna som han kan hämta ut själv. Jag är orolig för att han ska hamna i en utsatt situation om jag inte kan ha insyn. Jag vill kunna gå in och se hur mycket medicin han har kvar och när han tidigast kan hämta ut nästa recept. Det ska ju framgå från läkaren, men det gör inte alltid det, säger hon.
Nu vill hon uppmärksamma andra föräldrar på problemet, då hon tror att många inte känner till vad de nya reglerna innebär.
– Det här är ett sätt för droger att komma ut på gatorna, när föräldrar inte kan ha koll på barnens mediciner i så här ung ålder. Jag vill väcka tanken hos andra föräldrar. Jag tror inte så många vet om det här och vad det innebär.