Anna fick kämpa för sitt liv efter operationen

Anna Lundberg skulle göra en enklare operation, men det slutade med en förstörd livmoder, hål i tjocktarmen och en två veckor lång kamp mellan liv och död.

"Alla säger att jag är så stark, en kämpe. Men själv känner jag inte alls så", säger Anna Lundberg.

"Alla säger att jag är så stark, en kämpe. Men själv känner jag inte alls så", säger Anna Lundberg.

Foto: Privat

Piteå2021-01-17 20:00

Det var i oktober förra året som Anna skulle göra ett mindre ingrepp i underlivet, det handlade om slemhinnor som skulle brännas bort. Detta då hon haft stora problem med sin menstruation.

– Det började bli ohållbart, säger Anna som hoppades på snabb lindring.

Men operationen lyckades inte, så nytt försök gjordes istället den 19 november, men då gick någonting fruktansvärt snett.

– Läkaren som utförde operationen stack både hål i tjocktarmen och förstörde livmodern utan att märka någonting. När jag kom till uppvaket så fick de inte liv i mig på två timmar, jag ville stanna kvar men var till sist jag tvungen att åka hem. Men i efter hand kan jag tycka att de borde ha gjort en undersökning.

Dagen efter var hon hos sin mamma då hon började kräkas okontrollerat och fick hjärtrusningar.

– Vi trodde först att det kunde bero på vinterkräksjukan eller på narkosen jag fått. Mamma ringde efter ambulans och jag akutopererades senare på Sunderby sjukhus och fick ligga i respirator i två veckor. 

Det visade sig att Anna drabbats av komplikationer till följd av det misslyckade ingreppet, det handlade om både blodförgiftning och lunginflammation

– Jag svävade mellan liv och död, de visste inte ens om jag skulle överleva så pass sjuk var jag.

Sedan den 22 november ligger hon inlagd på Sunderby sjukhus. Men under fredagen fick hon beskedet att hon ska få åka hem till veckan.

– Det känns inte bra, jag är fortfarande svag och darrig i benen, bara att duscha tar på krafterna. Jag tar mig fram med rullator.

Längs efter hela magen finns en stort ärr som vittnar om vad hon varit med om.

– Det som är svårast att ta in, är hur nära döden jag var, säger Anna som är mest besviken över att ingen av de berörda läkarna har hört av sig. 

Med hjälp av sin syster har hon gjort en anmälan som ska lämnas in. Hon har också fått information om att Region Norrbotten kommer sätta ihop en oberoende läkargrupp för att ta reda på vad som gick fel under operationen. 

– Jag antar att det kommer att resultera i en Lex Maria.

Hon är van att kämpa och förde under många år en kamp mot myndigheterna med hjälp av LO/TCO Rättsskydd (något PT berättat om). Den fjärde januari fick hon det efterlängtade beskedet att hon är berättigad till 100 procent sjukersättning till år 2038.

– Det "kriget" slutade lyckligt, men nu är det en ny kamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!