Ann-Catrine älskar att vintertälta

Ann-Catrine Nordberg, Piteå, är en van vintertältare och friluftsmänniska. Under 20 års tid har hon satt ned sina tältpinnar både i fjällen och vid kusten.

Ann-Catrine Nordberg har hittat en favoritplats att vintertälta på. En liten vik inte långt från Bondö Marina. Tio minuters färd med skidor och pulka.

Ann-Catrine Nordberg har hittat en favoritplats att vintertälta på. En liten vik inte långt från Bondö Marina. Tio minuters färd med skidor och pulka.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-04-22 09:00

– Egentligen hade jag tänkt fara upp till fjällen och ta jobbet med mig men jag ville först se om det skulle fungera med internet. Då var kusten och närheten till hemmet ett bättre alternativ, säger Ann-Catrine Norberg.

För drygt 20 år sedan föddes hennes passion för att vintertälta. Då var hon för första gången till Kebnekaises fjällstation.

– Det var helt fantastiskt. Det var nog närheten till den storslagna naturen och att jag fick röra på mig som fick mig på fall. Vi var ett kompisgäng som byggde igloos och grävde bivacker som vi sov i. Allt var nytt och jag fick lära mig att vistas ute i naturen i alla väder. 

undefined
Egenföretagaren Ann-Catrine Nordberg provade att under några dagar flytta ut sitt hemmakontor ut i det fria.

Det är äventyret som lockar henne allra mest.

– Det som är roligt är att leta var den bästa platsen finns för att slå upp tältet. Är man i fjällen passar det kanske bra vid en liten fjällbäck, säger hon och fortsätter:

– Vintern är min årstid då är det rent och fint ute. Det spelar ingen roll om det är 20 grader kallt eller blåsigt. Det värsta är när temperaturen håller sig kring noll och det regnar. Kläderna blir blöta, kalla och man måste vänta innan man kan sätta dem på tork, säger hon. 

undefined
När vädret är bistert och det stormar gäller det att vara erfaren då man ska välja tältplats.

Ann-Catrine uppmanar alla som vill pröva att skaffa sig god kunskap om miljö, väderförhållanden och att vara väl förberedd. 

– Det är inte bara att ge sig iväg det tror jag de flesta förstår. Man bör ha ombyte med sig i en vattentät påse och varma kläder, dubbla liggunderlag och två sovsäckar. Man måste alltid tänka säkerhet först och känna respekt för naturen. Det är jätteviktigt, säger hon. 

Hon har varit med om ordentliga busväder i Kebnekaises fjällvärd. En gång kom fjällräddningen på besök. 

– Det hade börjat storma. Vi var på väg från Nikkaluokta upp mot fjällstationen men på grund av vädret slog vi upp vårt tält på ett säkert ställe efter att vi kommit halvvägs. När vi hade lagt oss och somnat kom en fjällräddningspatrull och väckte oss. De letade efter några personer som var ute utan rätt utrustning. De såg att vi mådde bra så de lämnade oss och vi sov där hela natten, säger Nordberg.

undefined
Vindkraftverk i närheten av tältplatsen. "En av tjusningarna är att åka skidor för att hitta den bästa platsen att slå upp tältet på", säger hon.

I naturen känner Ann-Catrine Nordberg att hon samlar kraft och inre energi.

– Det här är det bästa jag vet och det delar jag också med min son Elis och hans pappa, min ex-man Jan Berglund. Vi har gjort många turer tillsammans under åren, säger hon.

undefined
Ann-Catrine Nordberg är ofta ute och vintertältar med sin son Elias och med sin ex-man Jan Berglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!