Att just bidragsbrotten ökat så markant i antal, torde helt enkelt ha att göra med att försäkringskassans egna kontroller blivit bättre och effektivare.
Likt andra myndigheter som upptäcker bedrägerier eller andra brott, gör kassan då en polisanmälan och en så kallad åtalsanmälan till allmän åklagare – plus att den som avslöjats med att lämna falska uppgifter krävs på återbetalning.
De anmälda brotten mot kvinnor är konstanta eller ökar, det gäller både våldsbrott och sexuella övergrepp, vilket också gör att otryggheten ökar.
Andelen anmälda våldtäkter ökade med 13 procent till 6 560 brott 2016, andelen anmälda sexuella ofredanden med 20 procent till 10 500 brott.
Och även i den nationella trygghetsundersökningen, NTU, 2016 uppger fler kvinnor än tidigare att de utsatts för någon typ av sexualbrott. Andelen har fördubblats på tio år. 2005 uppgav litet drygt 1,5 procent av de tillfrågade kvinnorna i åldern 16–79 år att de utsatts för sexbrott, år 2015 var siffran 3 procent.
Samtidigt ska man komma ihåg att Norrbotten, och övriga län som tillhör polisregion Nord, har lägre brottslighet och lägre andel otrygga människor än till exempel storstadsregionerna.
Trots det, uppgav 8 procent av de tillfrågade i NTU år 2015 att de kände sig otrygga och avstod från att till exempel gå ut på kvällarna. 2016 hade den siffran växt till 13 procent. Enligt Brå, brottsförebyggande rådet, är det dock för tidigt att säga om det är en tillfällig ökning eller ett trendbrott, att otryggheten verkligen ökar över tid.
Brå konstaterar också, att oron är störst i de grupper som mer sällan verkligen utsätts för brott. Ju äldre desto oroligare, kort sagt.
Siffrorna för antalet anmälda brott är inte definitiva än, men den preliminära sammanställningen visar att stöld- och tillgreppsbrott, liksom narkotikabrott, minskar generellt.
Utbruten statistik har dock visat att exempelvis narkotikabrotten tvärtom ökar ganska kraftigt i Norrbotten, varför har man inte kunnat ge något konkret svar på men en teori är att polisen med lokal- och personkännedom helt enkelt är duktigare på att förebygga och ingripa mot den här typen av brottslighet. Och att man tar tag i saken med föräldrar och skola, då unga påträffas i sådana miljöer.
I förlängningen skulle det i så fall innebära att färre ungdomar hamnar i ett allvarligt drogmissbruk längre fram, eftersom ingripandena sker tidigare och minskar nyrekryteringen.Tvärtemot vad man kan tro när man hör att knarkbrotten ökar.