PT har tidigare berättat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill dra in Per-Axel Karlssons rätt att skriva ut narkotiska läkemedel. Detta efter att Apoteket i Luleå anmält att chefsöverläkaren på länsgemensam psykiatri i Öjebyn skrivit ut stora mängder subutex till en patient med opiatmissbruk.
"Hans handlande är närmast att likna ett rent tillhandahållande av narkotika till patienten eftersom han fullständigt har underlåtit att på något sätt behandla patienten medicinskt under den aktuella tiden", skrev IVO.
När PT träffade Per-Axel Karlsson i juni försvarande han läkemedelsförskrivningen men medgav att journalföringen varit bristfällig och att han kunde ha träffat patienten oftare.
– Det finns ingen önskan från min sida att få till stånd ett missbruk. Det finns alltid en behandlingssida, sade han.
HSAN-yttrande
Per-Axel Karlsson har nu yttrat sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som ska besluta i ärendet. Där skriver chefsöverläkaren att han haft mannen som patient i tio år och att han har överförbrukat läkemedlet vid fyra tillfällen under perioden. Enligt Per-Axel Karlsson har han försökt få missbruks- och beroendeenheten i Luleå att ta över patientansvaret men när det inte gått har han fortsatt att skriva ut opiatsubstitutet på distans.
"Jag anser att risken med utebliven behandling och kännedom om missbrukarens natur övervägt till förmån att fortsätta behandlingen. Jag medger att min dokumentation har varit i underkant och ser naturligtvis att detta innebär ett förbättringsområde".
Chefsöverläkaren tycker inte att det är befogat att hans förskrivningsrätt dras in.
"Jag vill framhålla att det inte kunnat visas att patienten har hamnat i illegalt missbruk av opiater/ opioider och på det hela taget lever han och har ändrad livsprognos jämfört med förut."
Stöd av läkare
Överläkaren Lars Håkan Nilsson, tidigare verksamhetschef för beroendepsykiatrin i Uppsala samt tidigare ordförande i Svensk förening för Beroendemedicin, yttrar sig till Per-Axel Karlssons försvar. Av Ivo:s sex anmärkningar anser Lars Håkan Nilsson att det saknas grund för alla utom en, den bristfälliga dokumentationen. Dessutom tycker Nilsson att det är absurt att IVO anser att Per-Axel Karlsson borde ha avslutat behandlingen 2013.
"I tidigare uppföljningsstudier anges att mortalitet för de som ofrivilligt avslutar underhållsbehandling med metadon ökar till 55 gånger den förväntade och det finns inte skäl att tro att den är mindre vad gäller buprenorfinbehandling (subutex).
"Känner mig ifrågasatt"
Per-Axel Karlsson säger till PT att han är glad över läkarens stöd men att tiden efter anmälan varit tung.
– Jag kan inte tänka på det varje dag, men det kommer ändå upp i huvudet. Jag tycker allt känns trist. Nu väntar en veckovis väntan på beslut och jag hoppas att det går fort så man får det ur världen. Jag känner mig ifrågasatt som yrkesmänniska.
Finns det någon oro från din sida?
– I värsta fall kan det innebära att IVO får som dom vill, att min förskrivningsrätt dras in, det skulle vara väldigt besvärligt för verksamheten.