Enligt avtalet med Smurfit Kappa ska marken återställas till dess ursprungliga skick när anläggningen inte längre har någon verksamhet. Green Fuels har inte tagit något beslut om hur de vill göra än.
– Det vi funderar på nu är om vi ska förstöra den här investeringen och sälja anläggningen som skrot eller ska vi försöka rädda den kvar. Skrotas anläggningen så är vi tillbaks på ruta ett och den har kostat väldigt mycket pengar och är byggd under nästan tio år, säger Rikard Gebart, ledare för pilotanläggningens forskningsprogram.
Alternativet till skrotning är då att stänga ner anläggningen för att starta upp den igen i ett senare skede. Man vet till exempel att det ska komma utlysningar om stora forskningsprogram på EU-nivå till hösten som kan förändra förutsättningarna för finansiering, och då kan även Energimyndigheten tänka sig att gå in med mer pengar.
– Ingen dörr är stängd. Nu finns det ingen industripart som tar en större del av kostnaderna, men om förutsättningarna ändras i framtiden så är de väldigt välkomna att göra en ny ansökan, säger Klara Helstad, enhetschef för hållbar industri på Energimyndigheten.
Om det skulle klaffa med finansiering från EU-håll tar det ändå lång tid att starta upp anläggningen. Man räknar i så fall med att man kunna köra igen tidigast i slutet av nästa år. Men det är varken gratis eller problemfritt att starta upp en anläggning av Green Fuels storlek efter en tid i malpåse så det är inget lätt beslut.
– Vi måste tänka igenom det här ordentligt. När man stänger en anläggning måste man tömma ut alla vätskor för att ingenting ska frysa sönder. När man ska starta upp igen och återställa anläggningen så måste man räkna med att det alltid är någonting som går sönder. Så vi måste tänka igenom det och förutse vad som skulle kunna hända och vad det kostar. När vi gjort den hemläxan så kan det komma ett beslut, säger Rikard Gebart.
Forskningen i biobränslen kan fortsätta även utan anläggningen men den behövs för att kunna ta bränslet ut på marknaden.
– Forskningen stannar inte upp, den fortsätter med andra metoder. Man kan göra mycket med datamodellering och i mindre labbskala på universitetet. Men det går inte att hoppa från ett provrör till en industri utan en sån här anläggning som mellanstorlek, säger Rikard Gebart.
Smurfit Kappa har inte tagit ställning i frågan om man kan övervintra verksamheten.
– Frågan är helt ny för oss så vi har egentligen ingenting att säga om det ännu, säger Per Swärd, vd för Smurfit Kappa.