”Anhöriga måste få mer stöd”

Demensföreningens ordförande Carina Lindegren är kritisk mot Piteå kommun. Enligt henne är kommunen skyldig att erbjuda mer stöd till anhöriga. ”Vi gör mycket som kommunen egentligen är skyldig att göra”, säger hon.

Demensföreningens ordförande Carina Lindegren är kritisk mot Piteå kommun. "Anhöriga har rätt till stöd från kommunen, men i många fall är det vi som måste träda in i kommunens ställe", säger hon.

Demensföreningens ordförande Carina Lindegren är kritisk mot Piteå kommun. "Anhöriga har rätt till stöd från kommunen, men i många fall är det vi som måste träda in i kommunens ställe", säger hon.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-09-21 20:41

– Att ha en anhörig som lider av demenssjukdom är fruktansvärt jobbigt och vissa har det mer jobbigt än andra. Vad det lider så får man ett mindre helvete utan att förmildra orden. Piteå kommun borde göra mer, säger hon.

Demensföreningen har uppvaktat chefer och tjänstemän på kommunen och även lämnat in skrivelser till socialnämnden, där man föreslagit att inrätta en anhörigkonsulent för demenssjukdom.

– Vi har kämpat för att få igång ett samarbete med kommunen, men det har alltid utmynnat i att kommunen slutligen gett oss kalla handen. Jag hoppas att det blir en förbättring, säger Carina Lindegren.

Hon berättar att demensföreningen, som arbetar på idéell basis, fått jobba stenhårt med vissa anhöriga som varit i mycket stort behov av samtalsstöd.

– Vi gör mycket som kommunen egentligen är skyldig till att göra. Piteå kommun erbjuder inget stöd till anhöriga, förutom avlastning. Hemsjukvården ska bli bärande, samtidigt har man inga planer på att tillgodose alla de anhöriga som kämpar 24 timmar om dygnet. De är en del av sjukdomen, det är dem som ska ta hand om de som är sjuka. Samtidigt ska de få sitt liv att fungera, säger Carina Lindegren.

Äldreomsorgschefen Helena Magnusson bekräftar att det inte funnits den typ av anhörigstöd som Demensföreningen efterfrågar i Piteå tidigare.

– Däremot kommer vi inrätta en tjänst, som ska delas av två personer, som ska jobba just mot anhöriga till demenssjuka nu när det nya äldrecentrat öppnar, säger hon.

Magnusson ställer sig däremot frågande till hur stort behovet av samtalsstöd egentligen är.

– Jag kan inte uttala mig om hur stort behovet är, det lär visa sig. Jag tänker att anhöriga har haft möjlighet att få stöd även tidigare, till exempel av personalen på Villa utkiken, säger hon.

Hon menar att det varit svårt för Piteå kommun att få kännedom om anhöriga som ber om stöd när de vänder sig till Demensföreningen.

– Sen tror jag många tänker att det finns mycket kompetens i föreningen också, säger Helena Magnusson.

Beslutet att inrätta en tjänst för att erbjuda stöd till anhöriga med demenssjukdom togs redan 2013 i samband med att Framtidens äldreomsorg fastslogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!