Sonen som bor på annan ort har ett flertal gånger försökt få kontakt med Nicklas Öhman, kundservicechef på Pitebo. I det senaste mejlet daterat den 3 maj skriver han bland annat ”Kan du kontakta mig så kan jag reglera den preskriberade skulden, eftersom hon aldrig har fått något skriftligt under alla dessa år så betalar jag den faktiska hyresskulden för november 1996 samt februari 1997.”
Den 4 maj svarar Nicklas Öhman ”Vi återkommer med ett utförligare svar senast måndag den 7:e.”
Till PT säger Nicklas Öhman att det handlar om två olika saker. Dels dottern olovliga andrahandsuthyrning till modern och dels moderns oreglerade hyresskuld från 1996-97.
Men är en lösning på gång?
– Inte i dagsläget. Vi räknar med att lämna besked senast på måndag.
Hyrorna är preskriberade sedan länge, men vill Pitebo ha båda hyrorna plus ränta på beloppet?
– Nej, vi kommer inte att kräva hela skulden. Det blir en förlikning mellan parterna.
Och hur går det då med Eivors bostadssituation?
– Om hon betalar får hon köa, men inte skriva kontrakt på den lägenhet hon hyr i andrahand, säger Nicklas Öhman som trots det säger sig ha hopp om en lösning som är bra för båda parter.
Ett besked som Eivors son inte tycker håller.
– Om jag ska betala en skuld som egentligen är preskriberad så vill jag ju ha garantier för att min mor får bo kvar i lägenheten alternativt ett annat boende. Hon är gammal och sjuk och har kanske inte så många år kvar. Vart ska hon ta vägen, säger sonen som blev varse Eivors situation 2016 då Pitebo bestämde sig för att vräka henne.
– Då var ju skulden med räntor sedan 1997 uppe i mer än 30 000 kronor. Socialtjänsten var inblandad och ville lösa skulden, men när Pitebo vägrade ordna bostadsfrågan för min mor så rann det ut i sanden. Jag är oerhört förvånad över att ett allmännyttigt kommunalt bolag kan bete sig som Pitebo har gjort, säger sonen.
Även Hyresgästföreningen som nu har begärt prövningstillstånd i hovrätten med förhoppning att vräkningen av dottern som står på hyreskontraktet ska ogillas för att därmed rädda Eivors boende är kritiska till Pitebos hårda linje.
– Vi får se vad hovrätten säger, men utifrån en moralisk aspekt borde det här gå att lösa. Om parterna når en ekonomisk uppgörelse så tycker jag att den enda lösningen är att hon får bo kvar i väntan på ett annat boende, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.