"Änglar" kallade att hjälpa de svältande och sjuka

I tillbakablicken över Årets Pitebor genom tiderna, och inför 20-årsjubileet nästa år, har turen denna gång kommit till två kvinnor som fått ett stort och avgörande inflytande på andra människor. Bägge har blivit omtalade och markanta profiler. Det är missionären och biståndsarbetaren Annie Hellström samt Moder Teresa. Inte minst för deras arbete bland svältande och sjuka.

Moder Teresa från Calcutta, Indien,  vigde hela sitt liv för att hjälpa de fattigaste av de fattiga. I 45 år tog hon hand om  fattiga, sjuka, föräldralösa och döende genom kongregationen Missionares of Charity( Kärlekens missionärer).

Moder Teresa från Calcutta, Indien, vigde hela sitt liv för att hjälpa de fattigaste av de fattiga. I 45 år tog hon hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende genom kongregationen Missionares of Charity( Kärlekens missionärer).

Foto: Scanpix

PITEÅ2009-09-19 06:00
Annie Hellström tilldelades 1992 utmärkelsen Årets Pitebo, i kategorin utflyttad, och året därpå, 1993, utsågs den räddande ängeln Moder Teresa till "Piteåambassadör" i kategorin mental Pitebo.
Annie gjorde sin missionärsdebut för 50 år sedan, då hon reste till Tanzania. Hon är missionären som genom åren visat att ingenting är omöjligt, i svårt drabbade områden.
Hon är född i Piteå. Fadern Leonard var EFS-predikant. Familjen var sedan en tid bosatt i Västerbotten innan de slutligen kom till Norrfjärden, där Annie och hennes tio syskon gick skola. Det var också i Norrfjärden som hon, vid sju års ålder - i samband med ett missionärsbesök - fick den första och livsavgörande ingivelsen, att i vuxen ålder ge sig ut i missionärsuppdrag
Ständig kamp
Hon utbildade sig i början av 1950-talet vid Röda korsets sjuksköterskeskola i Stockholm och gjorde sedan praktik på olika platser.
Advent 1958 avskiljdes hon som missionär i Norrfjärdens kyrka, och flög sedan i januari 1959 till Afrika och Tanzania. Där började hon sin långa tjänstgöring på missionsfältet, med en lön på mindre än 500 kronor i månaden. Där hon också snabbt lär sig språket swahili.
Annie Hellström, som nästa år uppnår sin 80-årsdag, är sedan länge tillbaka bosatt i Stockholm. Där summerar hon vad kallelsen som missionär inneburit, med åtskilliga dramatiska upplevelser, i olika afrikanska länder under 35 år. I en ständig kamp mot svält, torka och krig, där hennes starka övertygelse och tro hjälpt henne i livet och i det svåra arbetet.
Kanske ringer fortfarande orden från invigningshögtiden i Norrfjärden, där missionsföreståndare Nils Dahlberg, Stockholm, utifrån Jesu missionsbefallning bland annat påpekade:
- Du kommer inte att få det lugnt och bekvämt, du kommer att få pröva mycket motgångar och många besvärligheter och göra stora uppoffringar.
Till Afrika gav hon sig av ensam, till det okända och utförde stordåd.
Med en alldeles speciell känsla för svältande och sjuka, där hon genom sin uppgift fått vara till välsignelse i Tanzania, Sudan och Somalia och även haft sina tentakler in i Uganda.
Aldrig ge upp
Under många år var hon barnmorska i Matema i södra Tanzania. Det var hon som startade barnhemmet i Mafinga. Annie Hellström har även arbetat i Pommern, där hon efterträdde Frida Lundström från Sjulnäs, och Itete. Tjänstgjort har hon även i Ilembula och Kidugala.
Under sin tid i Pommern fick hon också vara med om en svår bilolycka som kunde ha kostat hennes liv. Efter en lång konvalescens återhämtade hon sig dock, för att därefter snabbt återuppta sina arbetsuppgifter.
- Vi får aldrig ge upp, hur hopplöst det än kan se ut har varit ledord för Annie Hellström i hennes arbete.
När Hellström återvände hem till Sverige 1978 var hon inställd på att det inte skulle bli någon fler period utomlands, men reste året därpå till Sudan, sedan Anders Mattsson, numera kyrkoherde i Arjeplog, efter hemkomsten från tjänstgöring påtalat vikten av att få fler sjuksköterskor dit. Därefter blev det en tid i Somalia.
- Jag är mycket lyckligt ogift. Naturligtvis tycker jag mycket om barn och hade gärna haft egna, men det var helt enkelt inte min uppgift i livet att bilda familj. Det är inget offer, utan tvärtom en förmån att ha en annan, stor uppgift, har Annie Hellström uttryckt sig vid ett tillfälle.
"Borde få leva i evighet"
Moder Teresa från Calcutta, Indien, som gick ur tiden den 5 september 1997 i Calcutta i Indien, blev "Piteåambassadör" för sitt outtröttliga arbete för de svaga och bortglömda.
Hon vigde hela sitt liv för att hjälpa de fattigaste av de fattiga
"En sådan person borde få leva i evighet" hette det i juryns motivering.
Den jugoslavienfödda katolska nunnan, född av albanska föräldrar och med det världsliga namnet Agnes Gonxa Nejaxiu, var engagerad i ett gigantiskt hjälparbete som inleddes i Indien redan 1928 och sedan, genom henne och medsystrarna i kongregationen Missionares of Charity (Kärlekens missionärer) förgrenade sig världen över.
I över 45 år tog hon hand om de fattiga, sjuka, föräldralösa och döende medan Missionares of Charity expanderade, först i Indien och sedan i andra länder.
Vördnad för människan
Moder Teresa tilldelades genom åren en rad utmärkelser från olika håll. 1979 fick hon motta Nobels fredspris.
- De mest ensamma, de mest eländiga och de döende har som individer fått medkänsla utan nedlåtenhet, grundad på vördnad för människan, konstaterade Nobelkommittén.
Som grädde på moset kom utnämningen till årets Pitebo. Meddelandet om den utmärkelsen fick hon motta med benäget bistånd av Svenska ambassaden i New Delhi, Indien.
Moder Teresa var en unik person som försökte få människor att tänka litet större och som såg som sin uppgift att plantera in hopp och livsmod samt konstruktiva idéer i modfällda människor.
Moder Teresa saligförklarades av påven Johannes Paulus II 2003, efter en rekordsnabb kanonisk process och ska bli helgonförklarad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om