När åklagaren gjorde sin sakframställan och läste upp åtalspunkterna mot den 38-årige mannen framstod han som våldsam, särskilt då målsäganden inte orkade möta honom i rätten.
Men allt eftersom förhandlingen framskred ändrades bilden.
Mannen erkände allt, medgav alla skadeståndsanspråk, sa att han verkligen ville göra rätt för sig och berättade att han fortfarande har ångest över vad han gjort.
– Jag har svikit min bästa vän, jag har svikit mig själv och allt jag står för, sa han.
Det hela bottnade i ”dåligt ölsinne”, ”alkohol-allergi” eller... ja, helt enkelt att den åtalade inte tål sprit och blir helt personlighetsförändrad om han dricker.
Han och målsäganden var allra bästa vänner, de bodde grannar och umgicks mest hela tiden, hjälpte varann och hade nycklar till varandras lägenheter.
Den aktuella kvällen skulle kvinnan bort och mannen hade lovat att ta hand om hennes hund. Sen kom han på att han kunde hjälpa henne med ett skolarbete hon höll på med och stannade kvar i lägenheten.
Kvinnan berättade i tinget att hon direkt förstått att han druckit då hon började få konstiga sms och påringningar. Väl hemma möttes hon av en sönderslagen stol i trapphuset och en kniv som satt faststucken i toadörren.
– Jag fick panik, blev jätterädd och försökte direkt få honom att lämna lägenheten, sa hon och berättade att hon utan resultat bett honom gå 20–30 gånger.
Mannen gick inte, istället tjafsade han om allt möjligt och var aggressiv.
När kvinnan så försökte trycka/knuffa ut honom ur lägenheten, tog han tag i henne och knuffade/kastade henne längs hallgolvet.
Hon slog i golvet så hårt att hon fick en handledsfraktur och långvarig smärta i området kring svanskotan. Hon blev sjukskriven i sex veckor, men sa i rätten att den psykiska skadan var det värsta, att hon varit otrygg och rädd sedan det hände.
Hon vittnade med stor möda, synbart berörd och stundtals gråtande.
Mannens erkännande och vilja att göra rätt för sig påverkade alla och åklagaren sa det är sällan man möter någon som lägger sig så platt, tar fullt ansvar och drar lärdom av sina misstag. Även domaren höll med och önskade mannen lycka till i fortsättningen.
Han döms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst för sina brott, samt att betala kvinnan 30 352 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk samt inkomstbortfall.
gunnel.ekman@pt.se
0911–645 21