Restaurangägaren Mari Wigren är kritisk till hur krögare i Stockholm betett sig.
– Genom att de inte har tagit sitt ansvar för att stoppa smittspridningen får deras beteende enorma konsekvenser för oss i Norrbotten. När dessutom regeringen säger att det är riskfyllt att gå på restaurang slår det enormt hårt mot oss, trots att vi sköter oss exemplariskt. Det här är ju vårt levebröd, säger hon.
För att parera tappet justerar restaurangen nu sina öppettider och håller enbart öppet fredag och lördag.
– Vi minimerar också tiderna de dagarna och tar enbart emot familjer eller par och max trettio gäster. Sedan de nya restriktionerna har vi inte haft några gäster i matsalen, säger Mari Wigren och fortsätter:
– Vi tar fullt ansvar och jobbar exempelvis med visir och munskydd. Det är mer säkert att äta här med sin partner än att gå och handla mat, det står jag för.
Hon vill uppmana alla Piteåbor att värna om de lokala företagarna.
– För första gången sedan i mars känner jag en hopplöshet. I dagarna skulle vi ha haft ett större event, men allt har flyttats fram. November och december ska vara vår bästa tid men nu är det som om vi blivit överkörda av en pansarvagn.
Mari Wigren och driftansvariga Tobias Berg vill se fler åtgärder utifrån, exempelvis sänkta hyror för restauranger.
– Har man nästan ingen omsättning blir det svårt att betala full hyra och klarar vi oss inte igenom den här andra vågen så finns vi inte kvar till sommaren. Det här handlar om överlevnad, uppger Mari Wigren.
– Vi förstod ju att andra vågen skulle komma, men inte att det skulle bli så här hårt. Det drabbar i stort sett alla företagare i Piteå, säger Tobias Berg.
Björn Wiksten, operativ chef på Rawi som är hyresvärd åt ett flertal restauranger och butiker uppger att utvecklingen skett väldigt snabbt.
– Det är sedan de nya restriktionerna kom som det stora tappet skett enligt min uppfattning, säger han.
Han uppger att Rawi följer utvecklingen noga.
– Vi har inte fattat beslut om några omedelbara åtgärder som hyressänkningar, men ser hur det fortskrider både hos våra hyresgäster men också vad som händer från regeringshåll.
Björn Wiksten anser att pandemin för företagen främst är ett intäktsproblem, inte ett kostnadsproblem.
– Det viktigaste för företagen är att få intäkter. Precis som i våras hoppas jag och tror att Piteå mobiliserar och ser till att vi får ha kvar våra restauranger och butiker – som själva verkar ha många innovativa idéer. Det hänger på det, oavsett hur vi agerar som fastighetsägare, säger han.
Från Ångbryggeriets sida önskar man också att företag som ställer in sina julfester istället köper presentkort på restauranger i stan och ger till de anställda att använda senare.
– Det är ett sätt att hjälpa oss igenom det här. För vi ger inte upp, säger Mari Wigren.
Restaurangen satsar åter på take away, både när det gäller luncher och middagar. De ligger också i startgroparna för att öppna dörrarna till sin webbshop, där besökare kan beställa ätbara julklappar.
– Vi kommer också att ha olika påsar för till exempel adventsmys och julmat, säger Tobias Berg.
För att klara av nedgången har Mari Wigren fattat beslut om att permittera personal.
– Det är inte roligt, speciellt inte så här innan jul. Jag kan inte garantera personalen jobb nästa år.